PROIECT. Parc fotovoltaic la Călinești

Criza energetică din primăvara anului trecut, declașată pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, a determinat autoritățile locale să ia în calcul identificarea unor alternative, a unor surse de energie regenerabilă. Așa a apărut pe tapet ideea de a demara proiecte pentru construcția unor parcuri fotovoltaice.

“Mă mai gândesc la un proiect pentru panouri fotovoltaice, care vor fi montate pe o pășune, în locul numit În Pomnițari, un teren în suprafață de 33 de hectare. Va fi un parc fotovoltaic,” a declarat Petru Nemeș, primarul comunei Călinești, județul Maramureș.

Avantajele unui parc fotovoltaic în mediul rural sunt multiple: crearea de locuri de muncă locale, sprijinirea dezvoltării economice a zonei, asigurarea unui acces mai bun la energia electrică, reducerea emisiilor de carbon și protejarea mediului înconjurător.

Resursele financiare pentru dezoltarea unui astfel de parc sunt semnificative. Evident, soluția are în vedere fonduri și programe naționale de finanțare, destinate administrațiilor locale (Programul Național pentru Dezavoltare Rurală) și europene (Programul Fonduri Europene pentru Parcuri Fotovoltaice).

Însă, până atunci, primarul din Călinești, Petru Nemeș, derulează alte proiecte pentru nevoile urgente ale comunei: două terenuri de fotbal, la Călinești și la Văleni; trei spații de joacă, în fiecare localitate din comună; lucrări la sediul nou al Primăriei; o pistă de biciclete; reabilitarea Școlii de la Cornești; asfaltarea unor ulițe; digitalizarea primăriei; canalizare în Văleni; iluminat public; stație de epurare la Cornești; sală de sport și cămin cultural la Călinești.

GlasulMM
GlasulMM