PROIECT. PUG-ul comunei Poienile Izei va fi actualizat
Comuna Poienile Izei este una dintre cele mai mici comune din județul Maramureș, situată la răspântie de drumuri, între Glod, Botiza și Șieu, în depresiunea Maramureşului. Are mai puțin de 1.000 de locuitori și sub 500 de fumuri. Are în centru o biserică monument istoric, aflată în patrimoniu UNESCO. Însă marele atu al localității este peisajul, dar și ospitalitatea oamenilor, ceea ce atrage numeroși turiști din țară și din străinătate.
Bârlea Mirela Lăcrimoara este primarul comunei, aflată la primul mandat. Este energică și bine intenționată. Este voluntară și o bună organizatoare. În primii doi ani de mandat a făcut cât nu a făcut fostul primar în 20 ani.
“În momentul în care am intrat în Primăria Poienile Izei, la finalul anului 2020, nu am preluat nici un proiect care să fie în implementare. Prima problemă pe care am întâmpinat-o a fost lipsa documentelor de proprietate. Nu am putut să depun proiecte până nu am reușit să întăbulăm toată comuna, toate străzile comunale. Este vorba despre 42 de străzi comunale, despre sediul Primăriei, Căminul Cultural, Școală și o casă-muzeu. În primele șase luni am lucrat doar pe hârtii, ca să pot depune apoi proiecte”, a declarat primarul Mirela Bârlea.
Apoi a urmat o cascadă de proiecte, pe care localnicii pe așteptau de ani buni: “În campania electorală am promis canal în Poienile Izei și m-am bucurat de toată susținerea colegilor mei. Am primit o finanțare de 3 milioane de euro, pe un proiect de apă și canalizare. Am depus un alt proiect, deja aprobat, pentru reabilitarea Căminului Cultural din Poienile Izei, altul pentru reabilitarea Școlii gimnaziale, altul pentru reabilitarea sediului Primăriei din comuna Poienile Izei. Am mai depus un proiect pentru instalarea unui sistem de monitorizare video în comuna Poienile Izei.
Mai avem un proiect foarte important pentru localnici: PUG-ul comunei nu a fost actualizat din 2004, oamenii s-au trezit cu case și terenuri în extravilan. Sperăm ca la finalul anului 2024 să fie finalizat. Un alt proiect se referă la dotarea cu mobilier a unităților de învățământ.
Un alt proiect, pe care l-am promis în campanie, a fost amenajarea unui teren lăsat în paragină, pe care îl deținea autoritatea locală. Am reușit să facem o gospodărie a poienarilor, două case amenajate, plus o scenă de evenimente în stil tradițional, o filigorie. Dacă mă întrebați de unde am avut bani pentru acest proiect, să știți că am strâns cureaua la cheltuieli de personal, la utilități, la bunuri materiale. La fel cum am făcut și cu drumurile agricole din comună, unde am reușit să reabilităm, să pietruim 30 km de drum agricol, pentru ca oamenii din comună să aibă acces la terenurile lor”, a precizat primarul Mirela Bârlea.