
PUNCT DE VEDERE. Guvernanții trebuie să susțină orice proiect privind securitatea militară a României
Contexul în care am sărbătorit anul acesta Ziua Armatei Române – și mă refer aici la conflictele militare din Ucraina și Orientul Mijlociu – este cel mai reprezentativ pentru a înțelege rolul major pe care îl au forțele armate, pentru ca locuitorii țării noastre să aibă parte de tihnă, chiar dacă la granițe se aud focuri de arme.
Modul în care este organizată și pregătită Armata Română, profesionistă, prin excelență, dar și modul ferm în care acționează în diferite teatre de război, alături de forțele Alianței Nord Atlantice, crează sentimentul unui scut, unui ecran de securitate în jurul țării noastre. În ciuda acestui aspect, nu putem privi cu detașare evenimentele din zonele de conflict, mai ales când de pe fluxul de știri vin informații despre cetățeni români căzuți pe câmpul de luptă sau sechestrați de organizații teroriste.
Tocmai de aceea, avem nevoie, pe mai departe, de o Armată bine dotată și antrenată, aptă să facă față provocărilor lumii moderne, aflată sub zodia conflictelor interetnice și a atacurilor teroriste împotriva statelor democratice. Iar România este un stat democratic, parte dintr-o Uniune a țărilor europene, unde valorile democrației sunt pe primul loc.
Uniunea Europeană se află în fața unor provocări fără precedent, iar România apără granița de est a Uniunii pe o distanță de 2.070 km. În acest context, responsabilitățile Armatei țării noastre sunt multiple, iar guvernanții au datoria să susțină orice proiect privind securitatea României și, implicit, a Uniunii Europene.
Costel PÎRVĂNOIU, prim-vicepreședinte PES activists Maramureș