PUNCT DE VEDERE. Un simbol al lumii libere…

Într-o zi senină de octombrie, exact în urmă cu 137 de ani, mai precis pe 28 octombrie 1886, președintele american Grover Cleveland a părăsit Casa Albă din Washington DC pentru a participa, la New York, la dezvelirea unei statui. Opera de artă era un colos. Mai târziu s-a aflat că proiectul inițial era destinat unui far monumental, plănuit a fi amplasat la intrarea în Canalul Suez, după modelul Colosul din Rodhos. Statuia avea 93 de metri înălțime (cu tot cu soclu) și o înfățișa pe zeița libertății ținând în mâna dreaptă o făclie.

Nici președintele Cleveland și nici americanii din secolul al XIX-lea nu au bănuit interesul de care se va bucura statuia din partea turiștilor străini în deceniile ce vor urma.

Statuia Libertății este simbolul Americii și a lumii libere. În spatele cortinei de fier a fost un subiect tabu. Și azi, în țările cu regim dictatorial, libertatea e trecută la index. Dar mai bine să ne uităm în ograda noastră și să luptăm pentru fiecare libertate prevăzută în Constituție: libertatea de exprimare, libertatea de a alege și de a fi ales, libertatea de opinie, libera circulație (și aici avem în vedere restrângerea acestui drept prin refuzul nejustificat al unor state europene de a permite accesul românilor la Spațiul Schengen), libertatea conștiinței, libertatea întrunirilor, dreptul la învățătură, dar, în special, dreptul la viață. Dar nu o viață de câine ținut pe lanț (cum am văzut că s-a întâmplat în azilele groazei), ci o viață decentă, demnă și cinstită.

Avem libertatea de a interacționa cu autoritățile locale și de a le semnala eventualele derapaje, pentru că avem libertatea să participăm la actul de guvernare locală.

Ce mai cuprinzătoare definiție a libertății am găsit-o la filosoful Albert Camus: “Libertatea nu este nimic altceva decât o ocazie de a fi mai buni.” Căci bunătatea ne împiedică să atentăm la libertatea celui de lângă noi.

Ar fi minunat dacă am multiplica statuia ce o înfățișează pe zeița libertății ținând în mâna dreaptă o făclie în fiecare port, în fiecare țară, în fiecare oraș și în fiecare sat. Poate atunci spiritul ei va învinge orice îndoială că libertatea nu poate fi deplină.

Costel PÎRVĂNOIU, prim-vicepreședinte PES activists Maramureș

GlasulMM
GlasulMM