RO e-PROPRIETATEA. Impozit mai mare pe clădirile rezidențiale

Marcel Boloș, ministrul finanțelor, a declarat că se lucrează la o nouă formulă de calcul pentru impozitarea proprietății, numită RO e-Proprietatea, potrivit HotNews.ro, preluat de startupcafe.ro.

Ro e-Proprietatea va consta într-o bază de date care se formează la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață. „Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vof fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a spus Boloș. Cel mai probabil, măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2026.

Inițial, s-a preconizat că, începând cu anul 2025, impozitul pe clădiri rezidențiale se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii clădirii, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică.

Valoarea unui apartament cu 2 camere, de 50 mp, construit într-un bloc nou, în capitală, este în medie de 150.000 euro. Dacă se va aplica o cotă minimă, de 0,1%, impozitul anual va fi de 150 euro, adică 750 de lei – aproape de 3 ori mai mult decât în prezent, precizează ziuanews.ro.

(Foto: Arhiva Glasul)

 

GlasulMM
GlasulMM