SĂLSIG. Un nou focar de pestă porcină

În localitatea Sălsig a fost depistat un nou focar de pestă procină. Acesta este primul din anul curent, însă autoritățile au precizat că tot aici a mai fost înregistrat un incident similar, în urmă cu 7 luni. Atât porcul bolnav cât și cel care coabita cu acesta, au fost eutanasiați.

”Imediat după Paști DSVSA Maramureș a luat măsurile necesare în această situație. Este vorba de un focar de pestă porcină în localitatea Sălsig, unde un porc care era sub tratament, a fost ulterior diagnosticat pozitiv. Animalele au fost ucise, în sensul că mai exista un animal conex care coabita cu porcul bolnav. După aceea, echipele DSVSA Maramureș au procedat la realizarea de dezinfecție, la stabilirea de areale în zona de protecție, cartagrafia animalelor din specia suină. Nu vă ascund faptul că în localitatea Sălsig a mai fost un focar în urmă cu 7 luni de zile, dar legăura epidemiologică din acest punct de vedere putem să o facem cu acest focar. Este primul focar la porcul domestic din acest an”, a declarat Vasile Pop, director adjunct al DSVSA Maramureș.

În ceea ce privește cazurile de pestă porcină la mistreți, aici lucrurile stagnează. Autoritățile spun că în această perioadă s-a constatat o presiune virală mai mică.

”La mistreț lucrurile stagnează în acest moment. Problema este că boala nu poate să fie stinsă decât după 2 ani de la eliminarea și luarea măsurilor în situația ultimului focar de boală. Lucrurile în mediul silvatic au o anumită dinamică, însă presiunea virală este mult mai mică”, a explicat Vasile Pop.

Mai precizăm că familia din Sălsig a fost despăgubită pentru porcul ucis, la valoarea prețului de piață.

Ana-Maria HOJDA

Ana Maria Hojda
Ana Maria Hojda