SĂNĂTATE. Un stil de viață nesănătos poate duce la obezitate

Alimentația sănătoasă a devenit, în ultimul timp una dintre principalele preocupări ale românilor. Atât alimentația, cât și stilul de viață ne afectează în mod direct starea de sănătate. Pentru o informare corectă în ceea ce privește alimentația sănătoasă am stat de vorbă cu Codruța Uglea, nutriționist dietetician care activează în cadrul Natur House.

– Este adevărat că problemele de sănătate apar în condițiile unei alimentații nesănătoase?

– Alimentația ocupă un loc foarte important în ceea ce privește starea noastră de sănătate. Sunt numeroase boli care apar ca și consecință a alimentației nesănătoase: obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boli cardiovasculare, dislipidemii, afecțiuni pulmonare, osteoarticulare, afecțiuni neoplazice și lista poate continua. Cu cât reușim să mâncăm mai sănătos și să ne menținem la o greutate normală, cu atât riscul pentru aceste afecțiuni scade, fapt demonstrat în mai multe studii clinice.

– Care sunt factorii care duc la obezitate?

– Principalul factor de risc implicat în apariția obezității este stilul de viață nesănătos, caracterizat prin exces caloric, alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți, sedentarism și lipsa somnului adecvat. Urmează apoi factorii genetici. Mai exact, anumite gene pot induce apariția obezității, cu mențiunea că riscul scade considerabil dacă persoana adoptă un stil de viață sănătos. Există și factori pe care îi putem controla mai puțin: anumite medicamente și anumite afecțiuni. Dintre medicamente aș menționa: glucocorticoizii, medicamente antidiabetice, antipsihotice și medicamente hormonale, iar afecțiunile care favorizează obezitatea sunt în principal, cele endocrine și anumite modificări în microbiota intestinală.

– Credeți că românii știu când, cât și ce să mănânce?

– Există în ultimii ani un interes tot mai mare al românilor în privința unei alimentații sănătoase. Multe persoane care vin la cabinet au câteva noțiuni generale despre mâncatul sănătos, însă majoritatea nu le aplică în viața reală motivând lipsa de timp, lipsa voinței, apetitul crescut pentru dulciuri sau pentru mâncăruri prăjite și nesănătoase. Mulți români nu acordă o mare importanță alimentației decât atunci când apar problemele de sănătate. Trebuie să deprindem obiceiuri alimentare sănătoase cât mai devreme, iar dacă apar problemele de sănătate să apelăm la specialiști. Circulă o multitudine de informații în domeniul nutriției, însă e important să ne informăm din surse sigure și să înțelegem că alimentația se adaptează în funcție de nevoile individuale.

A consemnat Mircea MERLAȘ

GlasulMM
GlasulMM