SANITAS avertizează: Constrângeri noi pentru sistemul public de sănătate

CNAS anunță că s-a emis o Hotărâre de Guvern prin care, în lipsa unei legi a bugetului de stat pentru anul 2023, spitalele publice își vor putea deconta cheltuielile în baza Contractului-cadru pe anul 2022, a cărui valabilitate se prelungește până la 31 martie 2023. Aparent, hotărârea Guvernului este în favoarea spitalelor căci le ajută să depășească problemele legate de finanțare în primele trei luni ale anului viitor.

”Realitatea este cu totul alta pentru că Guvernul a avut grijă să introducă prevederi noi: de la 1 ianuarie se abrogă OUG 44/ 2022 care permitea spitalelor să-și deconteze serviciile medicale la nivelul cheltuielilor efective. Începând cu această dată, contractarea și decontarea serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare continuă se vor realiza pe baza indicatorilor specifici spitalelor. Aceasta înseamnă că spitalele vor fi obligate să se raporteze la tarifele serviciilor medicale pe caz rezolvat, care nu au mai fost actualizate de mai bine de 15 ani. Degeaba declară Guvernul că aceste tarife au fost ajustate ținându-se cont de inflație”, atrage atenția Leonard Bărăscu, președinte Federația SANITAS din România.

În realitate, SANITAS spune că aceste tarife se situează mult sub realitatea zilelor noastre, în condițiile în care: cheltuielile de întreținere a spitalelor (energie electrică, termică, apă caldă etc.) s-au dublat numai în 2022, iar față de acum 15 ani, ele sunt de 5 – 6 ori mai mari; prețurile la medicamente și materiale sanitare au crescut în acești ani cu 250 – 300%; în condițiile în care salariile și pensiile nu țin ritmul cu inflația, din ce în ce mai mulți oameni nu vor avea resursele financiare necesare să-și cumpere medicamente sau să-și achite alte servicii medicale (criza declanșată la începutul acestui an a condus deja la o scădere accentuată a puterii de cumpărare și la o dublare a costului vieții); la acestea se adaugă deficitul de personal medical existent în spitalele publice, precum și faptul că decidenții politici nu și-au onorat obligațiile de salarizare prevăzute de Legea 153/2017 față de angajații din sistemul public de sănătate.

”Ce urmărește Guvernul cu noile restricții de contractare impuse spitalelor publice? În această perioadă, când alte state din UE iau măsuri pentru a ușura povara crizei de pe umerii cetățenilor lor, Guvernul României nu face decât să contribuie la falimentarea spitalelor publice, la distrugerea sistemului public de sănătate și, în ultimă instanță, la deteriorarea sănătății populației. În consecință, cerem Guvernului să-și reevalueze deciziile privind plata serviciilor de sănătate pe anul 2023. Finanțarea spitalelor publice trebuie să fie asigurată în funcție de cheltuielile realizate efectiv; iar politica de finanțare trebuie să fie integrată într-o reformă reală, amplă, structurală a sistemului public de sănătate. În lipsa acesteia, vom avea în continuare de-a face cu ”cârpeli”, cu construcții fără fundament, cu jumătăți de măsură, așa cum se întâmplă, din păcate, de mai bine de treizeci de ani”, spune Leonard Bărăscu, președinte Federația SANITAS din România.

Totodată, SANITAS solicită Guvernului să-și regândească politica salarială și să acorde creșteri salariale care să acopere cel puțin rata inflației. Și, nu în ultimul rând, cere Guvernului să renunțe la practica reglementărilor adoptate ”pe genunchi”, la sfârșit de an, fără o evaluare corectă a consecințelor acestora și fără o consultare, în prealabil, a partenerilor sociali.

mg
mg