SINDICATELE DIN EDUCAȚIE: Ministerul Finanțelor urmărește destabilizarea sistemului educațional

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” consideră abuzivă, dar și disprețuitoare față de educația din România atitudinea Ministerului Finanțelor de a refuza avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

”În condițiile în care încetarea raporturilor de muncă – prin demisie, deces, pensionare etc. – sau suspendarea raporturilor de muncă sunt situații care depind, în principal, de voința angajatului sau de alte împrejurări care nu pot fi prevăzute, este evident că ne confruntăm cu un abuz al reprezentanților Ministerului Finanțelor, prin care se urmărește obținerea de economii la bugetul de stat în detrimentul sistemului de învățământ. Atragem atenția asupra faptului că buna desfășurare a procesului educațional, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior, presupune asigurarea resursei umane necesare, în funcție de nevoi, indiferent de natura postului care s-a vacantat sau se va vacanta”, transmit federațiile din educație.

Cele trei federații sindicale reprezentative reamintesc tuturor factorilor decizionali că acțiunile de protest din primăvara și din vara anului trecut au fost generate de starea generală de nemulțumire a salariaților din învățământ, desconsiderați sistematic în ultimii  ani.

”Nu trebuie uitat că una dintre problemele ridicate a fost lipsa de personal, federațiile sindicale solicitând, în mod constant, asigurarea resursei umane calificate și suficiente, indiferent de natura postului”, se mai arată în comunicatul de presă.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica