ȘOMCUTA MARE. Maraton artistic la Festivalul Național de Poezie, Teatru și Tradiții ,,Dor de satul de-altădată”

În perioada 29-31 martie a.c., la Șomcuta Mare s-a desfășurat Festivalul Național de Poezie, Teatru și Tradiții “Dor de satul de-altădată”, ediția a III-a, manifestare inițiată de Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, și derulată în colaborare cu ASTRA Despărțământul Șomcuta Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, respectiv Primăria orașului Șomcuta Mare. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Festivalul a debutat în ton solemn cu intonarea imnului ASTREI de membrii Corului ,,Glasul Chioarului” Șomcuta Mare, sub bagheta dirijorală a lui Gelu Hotea. Organizatorul manifestării, prof. Alina Talpoș, directorului Liceului Toretic ,,Ioan Buteanu”, a punctat în deshiderea manifestării că festivalul își propune să aducă valorile tradiționale ale satului românesc în sufletele fiecărui participant, să promoveze valorile străbune și identitatea națională. Au fost puse în scenă poezii, piese de teatru, cântece și dansuri populare din județele Cluj, Botoșani, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Mureș și Maramureș, grație partenerilor care au venit în inima Țării Chioarului, dragi colaboratori ai Liceului Teoretic Ioan Buteanu Șomcuta Mare și ai ASTREI Șomcutene.

Oaspeți de seamă prezenți la festival

Au onorat cu prezeența manifestarea vicepreședintele CJ Maramureș, Doru Lazăr, primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Ioan Buda, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Maramureș, consilier județean prof. Ioan Muntean, consilierul județean Vasile Alb, directorul Palatului Copiilor Baia Mare, prof. Ion Iuga, președintele ASSOC Baia Mare, Florian Sălăjeanu. Cu toții au subliniat faptul că este de apreciat că la Șomcuta Mare există interes pentru promovarea culturii populare, a teatrului și poeziei, semn că tânara generație este receptivă la transmiterea și păstrarea valorilor naționale atentice.

Maraton artistic de cinci ore, pe scena festivalului

Programul artistic a continuat cu reprezentația Corului ,,Glasul Chioarului” Șomcuta Mare, dirijor Gelu Hotea, care a interpretat piese culese din folclor. Apoi au încântat auditoriul oaspeții de seamă ai manifestării, membrii Ansamblul ,,Mugurelul Mărgineanca” al Clubului Copiilor Dorohoi, conducerea muzicală prof. Marcel Dupu, conducerea coregrafică Valentin Rău. Au fost momente unice, iar emoția transmisă publicului a fost maximă. Ansamblul folcloric ,,Mugurelul Mărgineanca” al Clubului Copiilor Dorohoi este compus din Orchestra ,,Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi, care aniversează 40 de ani de activitate neîntreruptă pe altarul cântecului popular, și Ansamblul ,,Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor ,,Nicolae Iorga” Botoșani. Dansurile prezentate cu profesionalism și pasiune, cântecele moldovenești și suitele orchestrale minunate au confirmat încă o dată faptul că Ansamblul folcloric ,,Mugurelul-Mărgineanca” este de departe unul din cele mai valoroase ansambluri de tineri din țară. Momentele de teatru au fost  susținute de elevii Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare (Patricia Bene, Robert Stanca, Antonia Criste și Corina Mateuț), prestația lor fiind pe placul și spre amuzamentul publicului spectator. Actorii au fost pregătiți de bibliotecarul liceului șomcutean, Onorica Tîrziu.

Au evoluat minunat reprezentanții ASTREI Lăpușene care a fost prezentă prin elevii Liceului Teoretic ,,Petru Rareș”, Târgu Lăpuș. Ei au adus pe scena Casei de Cultură a Șomcutei o secvență din șezătoarea tradițională și o suită de dansuri din Țara Lăpușului. A fost un moment deosebit de frumos, încărcat de emoție.  Lăpușenii au fost pregătiți de prof. Viorica Costenar și au fost însoțiți de președinta ASTRREI Lăpușene, prof. dr. Valeria Bilț. Aceasta a vorbit despre colaborarea exemplară dintre cele două despărțăminte și a felicitat organizatorii festivalului. Grupul de elevi ai Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu”, coordonați de prof. Corina Muntean și prof. Alina Talpoș au prezentat poezii și cântece tradiționale din Țara Chioarului. S-au întrecut în poeme cu temă folclorică Rebeca Ardelean, Vladimir Bot, Daiana Mureșan, Antonia Achim și David Duruș. Au urmat pe șcenă oaspeți de la Beclean, elevi ai Colegiului Național ,,Petru Rareș”, coordonați de director prof. Cristian Pop. Aceștia au interpretat poezii și cântece din zona Bistriței. De remarcat minunatele costume populare, frumusețea clopului cu pană de păun și a cununii purtată pe cap de fetele de măritat. ASTRA Reghin a fost reprezentată de doi interpreți talentați, Ștefania Salagean Daniel Fărcaș, care au sensibilizat publicul prezent prin calitățile vocale deosebite. Președintele ASTREI Reghin, av. Selian Doru Cătană și-a exprimat bucuria și recunoștința pentru privilegiul participării la cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Poezie, Teatru și Tradiții ,,Dor de Satul De-altădată”, asigurând că va exista și în viitor o bună colaborare între cele două asociații culturale. ,,Alături de tinerii noștri talentați am fost martorul unei zile dedicate culturii și tradițiilor autentice românești. A fost o experiență profundă și memorabilă, în care am resimțit puterea și bogăția moștenirii noastre culturale”, a punctat Stelian Doru Cătană.

Nunta tradițională de pe Valea Someșului, un moment pur autentic

Au sosit apoi și oaspeți de la Școala Gimnazială din Chiuiești, reprezentanți ai Despărțământului ASTRA Dej, care au prezentat un program artistic de pe Valea Someșului, o nuntă tradițională din satul Chiuiești, județul Cluj. Elevii au fost coordonați de prof Ioan Georgiu, Emilia Georgiu, Daniela Oltean și Daniela Halasz. A fost prezent și președintele ASTREI Dejene, ec. dr. Radu Gavrilă, care a reiterat buna colaborarea dintre despărțămintele astriste dejene și șomcutene. Apoi au încântat prin prestație reprezentanții Școlii Gimnaziale ,,Alexandru Ivasiuc” Baia Mare, coordonați de director prof Firuța Vele și prof. Ana Conț. Aceștia au prezentat o șezătoare tradițională și au interpretat pricesne, spre bucuria tuturor celor prezenți. Festivalul a continuat cu reprezentația Ansamblului ,,Vițe de iederă” Satu Mare, coordonatori  prof.  Ionuț Rotar, Mădălina Rotar și Anamaria Ardelean. Aceștia au reușit să animeze spectatorii cu minunatele suite orchestrale codrenești. Artiști de la cea mai fragedă vârstă (4 ani) au interpretat cântece tradiționale, au susținut recitaluri la vioară și au demontrat că au în inimă pasiunea pentru folclor și tradiții. Reprezentația Ansamblului ,,Doina Chioarului” Șomcuta Mare, din cadrul Palatul Copiilor Baia Mare, Clubul Copiilor Șomcuta Mare, îndrumat de dl. prof. Ionel Coteț a fost una îndelung așteptată. Șomcutenii se mândresc cu propriii lor artiști, un ansamblu valoros de dansuri, care a promovat numele Șomcutei cu succes și demnitate peste granițe. Copiii de la ,,Doina Chioarului” au prezentat o suită de dansuri de Chioar și Codru, melodii populare interpretate de solistele Daiana Mureșan și Antonia Criste și un colaj instrumental din Țara Chioarului. Succesul și truda lor au fost răsplătite cu aplauze generoase din partea publicului.

Moldovenii din Dorohoi au încheiat triumfal festivalul

Evenimentul s-a încheiat sublim cu o nouă reprezentație a Ansamblului ,,Mugurelul-Mărgineanca” al Clubului Copiilor Dorohoi, conducerea muzicală prof. Marcel Dupu, conducerea coregrafică Valentin Rău. Moldovenii au dovedit pe șcena de la Șomcuta Mare că pasiunea lor pentru muzică, cântec și dans este împărtășită la modul profesionist, cu sensibilitate și mult talent. Inițiatorul festivalului, prof. Alina Talpoș a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă organizarea unei eveniment de o asemenea anvergură la Șomcuta Mare: ,,Sunt bucuroasă că am putut oferi participanților la festival un adevărat maraton cultural-artistic, poeziile, cântecele, teatrul și tradițiile completându-se armonios vreme de cinci ore. Emoțiile s-au trăit intens iar buna dispoziție și zâmbetul au fost pe buzele tuturor. Am simțit că tânăra generație iubește tradiția, poezia, arta teatrală, iar acest lucru nu poate decât sa mă bucure și să mă motiveze. Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” aduce mulțumiri Consiliului Județean Maramureș pentru susținerea financiară oferită în organizarea evenimentului. De asemenea, mulțumim Primăriei orașului Șomcuta Mare pentru sprijin și încredere și  Inspectoratului Școlar Județean Maramureș pentru faptul că este un partener real în activitățile pe care le organizez împreună cu merituosul corp profesoral al liceului șomcutean. Mulțumim tuturor astriștilor oaspeți care au onorat cu prezența invitația, felicitări tuturor copiilor care au evoluat pe șcenă, dovedind pasiune și respect pentru valorile acestui neam. Felicitări profesorilor care i-au îndrumat cu multă rabdare și tact, mulțumiri părinților pentru susținere. A fost o ediție de succes la care am contribuit fiecare dintre noi”.

 

 

 

 

 

GlasulMM
GlasulMM