ȘOMCUTA MARE. Regal cultural-artistic la Festivalul Național de Poezie,Teatru și Tradiții ,,Dor de satul de-altădată” 

În perioada 16-17 mai a.c., la Șomcuta Mare s-a desfășurat Festivalul Național de Poezie, Teatru și Tradiții ,,Dor de satul de-altădată”, ediția a IV-a, manifestare inițiată de Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, și derulată în colaborare cu ASTRA Despărțământul Șomcuta Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, respectiv Primăria orașului Șomcuta Mare. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Prof. Alina Talpoș, directorului Liceului Toretic ,,Ioan Buteanu”, organizatorul festivalului, a punctat în deshiderea manifestării că acțiunea culturală își propune să aducă valorile tradiționale ale satului românesc în sufletele tuturor celor prezenți, să promoveze valorile străbune și identitatea națională. Au fost puse în șcenă poezii, piese de teatru, cântece și dansuri populare din județele Cluj, Suceava, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Maramureș, grație partenerilor care au venit în inima Țării Chioarului, dragi colaboratori ai Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare și ai ASTREI Șomcutene

Au luat cuvântul invitații de onoare ai manifestării. Au onorat cu prezența evenimentul reprezentantul Consiliului Județean Maramureș, consilier județean Ildiko Grama, primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Ioan Buda, inspectorul școlar al ISJ Maramureș, prof. Mihai Mureșan și parteneri educaționali din județele mai sus menționate, respectiv astriști din țară.

Poezii, teatru și tradiții din cinci județe

Programul artistic a debutat cu evoluția preșcolarilor de la Grădinița cu Program Normal Șomcuta Mare, coordonați de educatoarele Corina Ghiran, Alina Florian și Rodica Hotea. Aceștia au interpretat cunoscuta piesă ,,Maramureș, plai cu flori” și au recitat poezii din lumea satului. A urmat un moment teatral susținut de elevii Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, Trupa Cuore prezentând piesa ,,Satul electronic”, adaptare după Valeriu Butulescu, sub coordonarea bibliotecarului Onorica Tîrziu. Au urmat elevii de la liceul Teoretic ,,Petru Rareș” Târgu Lăpuș (dir. prof. Mariana Pop), coordonați de prof. dr. Valeria Bilț și prof. Viorica Costenar. Ei au prezentat tradiții din Țara Lăpușului, sensibilizând publicul prin interpretarea desăvârșită a baladei lui Pintea. A urmat Grupul de elevi ai Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu”, coordonați de dna prof. Corina Muntean, respectiv Alina Talpoș, prezentând poezii și cântece tradiționale din Țara Chioarului. Ulterior, minunații copii ai Ansamblului folcloric ,,Someșana” al Casei de cultură ,,Liviu Rebreanu” Năsăud, coordonați de prof. Nicolae Buzilă, au prezentat frumoase obiceiuri din zona Bistriței. Apoi, oaspeții de la Beclean, elevi ai Colegiului Național ,,Petru Rareș”, coordonați de director prof. Cristian Pop au prezentat poezii și cântece din zona Becleanului. Oaspeți de la Școala Gimnazială din Bobâlna, reprezentanți ai Despărțământului ASTRA Dej, au prezentat poezii și cântece tradiționale de pe Valea Someșului. Aceștia au venit însoțiți de primarul comunei Bobâlna, Dorin Petrean, și  directorul unității școlare, prof. Andrada Todoran. Au oferit un program artistic deosebit elevii Școlii Gimnaziale Cupșeni, care au susținut un obicei de cătănie, sub coordonarea dnei prof. Mihaela Bude. Un moment deosebit al tradițiilor din Bucovina a fost asigurat de reprezentanții Ansamblului folcloric ,,Plai bucovinean” Dorna Candrenilor, coordonați de coregraf Sânziana Isopel. Pe șcena festivalului a urcat apoi și Ansamblul ,,Vițe de iederă” Satu Mare, coordonatori prof.  Ionuț Rotar și Mădălina Rotar. Festivalul Regional de Poezie, Teatru și Tradiții ,,Dor  de satul de-altădată” , ediția a IV-a,  s-a încheiat cu reprezentația membrilor Ansamblului ,,Doina Chioarului” Șomcuta Mare, din cadrul Palatului Copiilor Baia Mare, Clubului Copiilor Șomcuta Mare, îndrumat de dl. prof. Ionel Coteț. Ei au prezentat o suită de dansuri și un colaj instrumental din Chioar și Someș. Soliste în cadrul festivalului au fost și Sofia Dragoș, Sofia Tarța, respectiv Iulia Ghiță.

Șomcuta Mare, capitala culturii maramureșene

Oaspeții prezenți la eveniment s-au declarat încântați de ceea ce au văzut și au trăit în cadrul festivalului și au precizat că Șomcuta Mare a dovedit că este capitala culturală a Maramureșului. Inițiatorul festivalului, prof. Alina Talpoș a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă organizarea unei eveniment de o asemenea anvergură la Șomcuta Mare: ,,Sunt bucuroasă că am putut oferi participanților la festival un adevărat maraton cultural-artistic, poeziile, cântecele, teatrul și tradițiile completându-se armonios vreme de aproape cinci ore. Emoțiile s-au trăit intens iar buna dispoziție și zâmbetul au fost pe buzele tuturor. Am simțit că tânăra generație iubește tradiția, poezia, arta teatrală, iar acest lucru nu poate decât sa mă bucure și să mă motiveze. Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” aduce mulțumiri Consiliului Județean Maramureș pentru susținerea financiară oferită în organizarea evenimentului. De asemenea, mulțumim Primăriei orașului Șomcuta Mare pentru sprijin și încredere și  Inspectoratului Școlar Județean Maramureș pentru faptul că este un partener real în activitățile pe care le organizez împreună cu merituosul corp profesoral al liceului șomcutean. Mulțumim tuturor astriștilor oaspeți care au onorat cu prezența invitația, felicitări tuturor copiilor care au evoluat pe șcenă, dovedind pasiune și respect pentru valorile acestui neam! Felicitări profesorilor care i-au îndrumat cu multă rabdare și tact, mulțumiri părinților pentru susținere! A fost o ediție de succes la care am contribuit fiecare dintre noi”.

GlasulMM
GlasulMM