SPITALUL JUDEȚEAN. Cum funcționează spitalizarea de zi și de ce e importantă

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, așa după cum se știe, permite internarea pacienților în regim de spitalizare de zi, în functie de necesitățile acestora și de procedurile ori investigațiile care trebuie efectuate. Spitalizarea de zi a unui bolnav se realizează nu doar atunci când el are nevoie de tratament, ci și când sunt necesare analize sau examinări mai ample.

Managerul unității spitalicești, Oros Alexandru, ține să arate că acest tip de serviciu „reprezintă un tip de internare prin intermediul căreia este acordată asistența medicală pentru maximum 12 ore, are loc în timpul zilei, iar sprijinul medical de specialitate, curativ ori de recuperare poate presupune examinările, investigațiile și procedeele terapeutice ce vor fi efectuate sub supraveghere medicală. Spitalizarea de zi poate implica servicii de diagnosticare, tratament ori monitorizare a pacienților pe baza de programare, atunci când nu se impune internarea în regim continuu ori acestea nu pot fi efectuate în regim ambulatoriu”.

„Compartimentul Spitalizare de zi din cadrul Spitalului Județean “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare se bucură de o secție recent renovată, care oferă condiții optime de investigații și tratament pentru pacient. Personalul tânăr care lucrează în acest serviciu este dedicat, empatic, pliat pe satisfacerea nevoilor pacientului aflat în suferință și dornic să exceleze în toate aspectele activității lor. În 2018, la deschiderea compartimentului Spitalizări de zi, conform structurii organizatorice, au existat doar 37 de paturi cu specialitățile Oncologie Medicală, Hematologie, Endocrinologie, Reumatologie, Medicină Internă, Gastroenterologie, Diabet, Neurologie și Cardiologie. Odată cu renovarea și modernizarea compartimentului, specialitățile practicate în SJUBM pentru care pacientul poate fi internat în regim spitalizare de zi sunt mult mai multe și anume Chirurgie Generală, Chirurgie Toracică, Chirurgie Vasculară, Chirurgie Plastică, Chirurgie Cardiovasculară, Neurochirurgie, Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Obstetrică-Ginecologie, Oftalmologie, Ortopedie și Traumatologie, Pediatrie, Urologie, ORL, ORL compartiment Chirurgie Orală și Maxilo-facială”, spune Alexandru Oros.

Acesta a mai menționat că după modernizarea și renovarea de la începutul anului acesta, Compartimentul Spitalizării de zi din cadrul unității spitalicești a înregistrat progrese remarcabile, respectiv a crescut semnificativ adresabilitatea către acest serviciu, până în data de 6 Iulie 2023 fiind înregistrați nu mai puțin de 15.930 pacienți spitalizați în regim de zi, pacienți care au beneficiat de servicii medicale de înalt profesionalism, furnizate de o echipă tânără și implicată, sub atenta îndrumare a medicilor.

„Internarea de zi este un serviciu eficient, care îi scutește pe pacienți de inconvenientul de a rămâne peste noapte la spital. Fiecare pacient este tratat, atunci când este necesar, de o echipă medicală multidisciplinară, iar acest lucru este posibil datorită complexității listei de servicii medicale din cadrul spitalului nostru”, concluzionează manager Oros George Alexandru.

Marcel ȘERBAN

dh
dh