STATISTICĂ. Orășenii se retrag în zonele metropolitane (II)

Luând în calcul datele provizorii ale Recensământului Populației ce s-a desfășurat anul trecut, Marius Pop, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș, a făcut o analiză a structurii pe localități a populației rezidente a județului Maramureș:

“Majortiatea UAT-urilor din județ au fost în scădere față de recensământul anterior, dar am avut și câteva excepții. Cea mai mare creșterea a avut-o localitatea Groși, cu 27,44%, adică o creștere cu 784 de persoane, față de recensământul din 2011. Explicația e logică: zona metropolitan din jurul marilor orașe e tot mai preferată de către orășeni. În acest sens, putem spune că pandemia a accelerat trendul.

La Coltău avem o creștere de 21,47%, iar la Tăuții Măgherăuș de 18,60%. În acest ultim caz, populația localității a crescut de la 7.136, la 8.463, ceea ce înseamnă 1.327 de persoane în plus. UAT Gârdani are o creștere relativă de 13,9%, ca procent, respectiv 160, ca număr de persoane.

La valori negative se evidențiază zona Codru, cu localitățile Bicaz (-16,19%), Oarța de Jos (-21%) și Asuaju de Sus (-22,48%). Din zona Maramureșului voievodal, localitatea Bogdan Vodă a pierdut 18,36 procente, respective 589 de persoane. Explicația ar putea fi faptul că o parte dintre localnici a ales calea străinătății, dar ar putea fi vorba și despre mirajul orașelor Sighet sau Vișeu.

Municipiul Baia Mare are o populație rezidentă de 108.759 persoane, și practice, față de recensământul precedent, din 2011, a scăzut cu 14.979 de persoane. Pe de o parte, unii băimăreni au migrat în zona metropolitană, alții sunt plecați în diaspora sau au părăsit județul pentru destinații gen polul de dezvoltare Cluj”, a precizat Marius Pop, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș.

(Foto: Vedere din Groși – Arhiva Glasul)

Stef Dorin
Stef Dorin