Știm vremea de Castaniada 2023. Ce ne transmit meteorologii

Se apropie cu pași repezi Castaniada 2023. Nu a anunțat nimeni că nu se va ține, s-a vehiculat doar ideea că anul acesta ar putea avea loc la începutul lunii octombrie. Probabil se așteaptă să treacă momentul greu de azi pentru primarul de Baia Mare, într-un fel sau altul.

Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Astfel, în săptămâna 18.09.2023 – 25.09.2023, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în extremitatea de nord-est și de vest a țării. Cu excepția extremității de nord-vest a țării, unde regimul pluviometric va fi local excedentar, canțitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

În săptămâna 26 septembrie-2 octombrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință spre deficit în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și sud-vestice.

În săptămâna 02.10.2023 – 09.10.2023 – temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales
în regiunile sudice și sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 09.10.2023 – 16.10.2023 – mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Marcel ȘERBAN

dh
dh