Tineri din șapte țări, într-un proiect Erasmus+ la Sighetu Marmației

În perioada 11-18 decembrie, la Sighetu Marmației, s-a desfășurat proiectul ”You(th) for Democracy”, implementat de Asociația SZMISZ. Au participat tineri din șapte țări: Italia, Spania, Franța, Lituania, Ungaria, Grecia și România. Acest proiect a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

Obiectivul general al acestui proiect a fost creșterea nivelului de implicare a tinerilor la participarea activă  în comunitate, prin dezvoltarea de competențe, formare, conștientizare și prin abordarea activă a oportunităților de promovare a valorilor democratice.

”Pe parcursul activităților, tinerii au primit informații privind importanța participării lor la viața comunității, la modul prin care ei se pot implica în aceasta, la procedurile și legislația europeană și a țărilor de unde aceștia provin, despre modalitățile și importanța împlicării civice pe toate palierele de la nivel local la european, și au avut ocazia să discute și să adreseze întrebări directe unor reprezentanți ai autorităților locale și județene”, a punctat Istvan Safar, coordonator proiect.

Tinerii au luat parte și la comemorarea organizată de Universitatea ”Babeș-Bolyai”, extensia Sighet, pentru cinstirea memoriei celor căzuți pentru libertate, în special a memoriei eroului martir sighetean Florian Antoniu Tiberiu. Imediat după această comemorare, ei au avut prilejul de a vizita Memorialul Victimelor Comunismului, unde au avut parte de o lecție de istorie inedită.

”Cu ajutorul, sprijinul și bunăvoința lucrătorilor ITPF Sighetu Marmației și cu scopul nobil de a vizita și ajuta persoanele nevoiașe din Ucraina, o parte dintre participanții la acest proiect au avut ocazia unică pentru ei de a trece granița cu Ucraina, de a se întâlni cu persoanele refugiate intern în propria lor țară și, mai ales, de a înțelege că acolo unde democrația se termină, moartea respiră”, a adăugat Istvan Safar, coordonator proiect.

mg
mg