TOTUL DESPRE PENSII. Cât de sigur este sistemul de pensii private?
E tot mai evident faptul că sistemul public de pensii nu va face față pe termen lung la presiunea din partea clasei politice, dar și a persoanelor care vor ieși din câmpul muncii în următorii 5-6 ani. Singura alternativă sunt pensiile private. Dar apare întrebarea firescă: Cât de sigur este sistemul de pensii private? Autoritatea de Supraveghere Financiară răspunde:
Sistemul de pensii private din România a fost conceput cu un accent puternic pe siguranţa contribuabililor. Cele mai importante elemente de siguranţă ale sistemului de pensii private derivă din protecţia pe care legislaţia o oferă participantului, precum şi din activitatea permanentă de supraveghere, control şi reglementare a ASF.
Elemente de siguranţă:
Administratorii au obligaţia de constituire a provizioanelor tehnice, acel volum adecvat de lichidități, corespunzător angajamentelor financiare rezultate din prospectul schemei de pensii, care vor acoperi inclusiv riscurile biometrice: deces, invaliditate şi longevitate şi/sau nivelele stabilite ale pensiilor, dacă acestea sunt prevăzute în schemele de pensii private.
Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private: Misiunea Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private este aceea de a compensa pierderile participanților şi/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate sau de a asigura plata drepturilor participanţilor ori ale beneficiarilor la fondurile de pensii private.
Potrivit legii, în sistemul pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuabililor le sunt garantate contribuţiile nete: suma totală din contul de pensie privată Pilon II nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare şi eventualele comisioane de transfer.
Rata minimă de rentabilitate reprezintă un nivel al rentabilităţii fondului dincolo de care administratorul îşi poate pierde dreptul de a gestiona mai departe banii participanţilor. Potrivit legii, în cazul în care rata de rentabilitate a unui fond de pensii private este mai mică decât rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii din România pentru 4 trimestre consecutive, ASF retrage autorizaţia de administrare a administratorului respectiv, aplicând procedura privind administrarea specială. Până la atingerea acestei etape, ASF va atenţiona trimestrial administratorul în situația în care rata de rentabilitate a fondului de pensii administrat este mai mică decât rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii.
Separarea activelor: activele fondului de pensii sunt separate de activele administratorului, ele fiind astfel gestionate separat faţă de activele administratorului.
Obligaţiile de transparenţă: obligaţia administratorilor de informare a participanţilor, anual, în scris, gratuit, la ultima adresă comunicată, despre activul personal, respectiv numărul de unități de fond și valoarea acestora, despre situația administratorului, precum şi obligaţia de informare, la cerere; obligaţia administratorilor de transparenţă şi raportare către ASF.
Administratorul este obligat să publice periodic şi la cerere rapoarte, diverse informări privind politica de investiţii, situaţia financiară etc.
Depozitarul: nici o operaţiune cu activele fondului nu poate fi făcută fără acordul depozitarului. Depozitarul răspunde solidar cu administratorul față de participanţi și este supravegheat de către BNR. Auditorul: Anual, situaţia financiară a fondului de pensii private este verificată de către un auditor.
Actuarul emite un raport separat care însoţeşte obligatoriu raportul administratorului.
Mărimea administratorilor şi renumele internaţional pot aduce un plus de siguranţă sistemului. Puterea financiară contribuie la buna gestionare a banilor participanţilor. Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii administrat privat este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al BNR la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro pentru Pilonul II şi 1,5 milioane euro pentru Pilonul III.
ASF intervine ori de câte ori va considera că este necesar pentru a proteja interesele participanţilor. Instituţia are grijă ca administratorii, fondurile, depozitarii, auditorii și agenţii de marketing să respecte legislaţia, iar sistemul să funcţioneze fără probleme. (mai multe detalii pe asfromania.ro)