
TRADIȚII DE PAȘTI. Pasca se prepara în Joia Mare
În aceste zile, gospodinele prepară bucatele pentru ziua de Paști. Evident, în prezent, mulți maramureșeni preferă să cumpere din supermarket produse semipreparate sau chiar să comande întreg meniul pentru masa de Paști de la restaurant sau o firmă de catering. Mai demult, lucrurile stăteau diferit căci, invariabil, toate produsele erau preparate în bucătăria fiecărei familii, după priceperea și știința femeilor.
Potrivit tradiției, pasca se prepara în Joia Mare.”Să fac două rânduri de pască. Un rând să face ca un cozonac, şi în mijloc să pune brânză de vacă. Zâce că îi bine sa duci brânză de vacă la sfinţât. Apoi să face pască sau stolnic, cu apă, fărină şî drojdie. Să pune cerc împtistrit ca soarele pă margine, în mijloc să pune cruce împtistrită. Alte modele ce să mai puneu pă pască: păpuşi, cerculeţe, funie răsucită. Unele femei împletesc cercu’, altele îl taie. Crucea se face ori împletită ori împtistrită pe o parte şi pe alta”, declară Ileana Drăguș, din Oncești, mărturie consemantă de Corina Isabella Csiszar (Centrul Culturii Tradiționale Maramureș).
(Credit foto: Gheorghe Porumb)