TREND NOU. Zootehnia devine atractivă pentru tinerii maramureșeni
Tinerii din Maramureș par a fi tot mai dornici să-și înființeze mici afaceri de creștere a animalelor. Sprijinul acordat din partea statului este și el bine-venit.
În cazul creșterii de animale, în județul nostru se conturează un nou trend. Tinerii duc mai departe acest obicei, însă fac din asta o afacere și nu se limitează la creșterea de animale la nivelul gospodăriei.
”Concluzia DSVSA Maramureș, analizând sinteza operațiunilor veterinare pe care noi le realizăm asupra animalelor este de maniera următoare: la speciile care beneficiază de sprijin prin AFIR în special, se vede o anumită creștere și în special prin faptul că aceste specii se cresc și în unități autorizate, precum ferme de ovine, caprine, bovine.
Nu se mai cresc ovine, ele sunt în ușoară regresie. Însă apar foarte multe afaceri mici, oameni tineri, care își înființează exploatații de bovine, în special din rasele de carne, care beneficiază de sprijin din partea Ministerului Agriculturii”, a declarat Vasile Pop, director adjunct al DSVSA Maramureș.
Unitățile de abatorizare rămân aceleași
În ceea ce privește unitățile de exploatare a cărnii din creșterea de animale însă, nu există mai schimbări la nivelul județului. Numărul abatoarelor se menține constant, deoarece deocamdată acoperă necesarul pe Maramureș.
”Unitățile de abatorizare sunt aceleași din ultimii 5 ani, ele sunt constante ca și număr pentru că ele acoperă necesarul livrării și furnizării de carne pentru consumul local și județean. De aceea, aici lucrurile nu s-au schimbat în ultimii doi ani”, a declarat Vasile Pop, director adjunct al DSVSA Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
”