UN STUDIU AL POLIȚIEI ROMÂNE. De ce pleacă minorii de acasă?

Nimeni nu își dorește să treacă prin momente grele, mai ales ca părinte când afli că al tău copil a plecat de acasă și nu știi dacă se mai întoarce și, mai ales, cum se întoarce. Viu sau mort. Disparițiile de minori reprezintă un fenomen complex care generează o emoție puternică în rândul cetățenilor unei comunități, pentru că fiecare se gândește la pericolele care amenință siguranța copilului, potrivit Poliției Române.

„De ce pleacă minorii de acasă? Un răspuns se află în studiul privind disparițiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntare”, realizat de Poliția Română. Conform studiului plecarea copiilor de acasă este în strânsă legătură cu sfera emoțională a acestuia: neînțelegerile cu părinții, interdicțiile, nevoia de a atrage atenția, respectiv relațiile amoroase.

Studiul a evidențiat necesitatea unei mai bune informări asupra riscurilor la care sunt expuși copiii atunci când părăsesc mediul familial, importanța cunoașterii de către copii a serviciilor de sprijin și de consiliere la care pot avea acces și de asemenea necesitatea educării părinților cu privire la consecințele lipsei de comunicare cu copiii și a necunoașterii factorilor care influențează viața și deciziile copiilor lor.

Pentru creșterea gradului de conștientizare al părinților/ tutori legali, asistenți maternali, personal centre de ocrotire, dar și copii, cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție, Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, a realizat proiectul național „Plecatul de acasă nu este o soluție””, arată Poliția Română.

Proiectul se va derula la nivel național, în perioada 22 mai 2023 – 30 iunie 2024, în toată această perioadă urmând a fi organizate întâlniri cu profesori şi părinţi în unități de învățământ, centre de plasament, tabere școlare și/sau alte evenimente publice, pentru promovarea mesajelor proiectului și  conștientizarea asupra riscurilor la care se expun minorii care pleacă de acasă sau din instituții de ocrotire.

Marcel ȘERBAN

dh
dh