VEȘTI BUNE PENTRU JUDEȚ. România are o nouă stațiune turistică de interes național
Este vorba de comuna Moisei, din județul Maramureș a cărei atestare a fost aprobată în ședința de Guvern din data de 21 noiembrie, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Comuna Moisei este situată în sud-estul județului Maramureș, într-o zonă cu un peisaj natural deosebit, înconjurată de ape, văi și munți. Aflată în lunca râului Vișeu, a Izvorului Dragoș și a Izvorului Negru, într-un areal depresionar intramontan, la poalele munților Rodnei, cu masivul Pietrosul în partea de sud și Munții Maramureșului în partea de nord, Comuna Moisei este atestată documentar încă din anul 1213. Localitatea se remarcă printr-un mediu natural variat, deosebit de atractiv și o zestre culturală arhaică, cu vechime milenară.
Comuna păstrează încă multe locuri interesante din punct de vedere etnografic precum Izvorul lui Dragoș, Izvorul Negru, dar și cătunele de la nord de râul Vișeu și obiective turistice precum Complexul monahal cu mănăstirea Maicii Domnului, monumentul martirilor compus din 12 figuri antropomorfe din piatră situate în cerc, Casa Muzeu și grupul statuar.
Zona se bucură de o multitudine de arii naturale de o frumusețe deosebită. Astfel, turiștii pot vizita:
Parcul Natural Munții Maramureșului, cu cele 4 arii protejate:
Stâncăriile Sâlhoi-Zâmbroslavile, Cornu Nedeii-Ciungii Bălăsânii, Farcău-Vinderel-Mihăilecu și Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu.
Mai mult, în zonă se găsesc peste 30 de peșteri și câteva cascade.
Parcul Național Munții Rodnei – Rezervația Biosferei, declarat sit Natura 2000 și Sit de Importanță Comunitară cât și ca Arie de Protecție Avifaunistică;
Peștera Izvorul albastru al Izei sau Izbucul Izei;
Rezervația științifică Pietrosul Mare – care adăpostește o serie de specii rare de plante, endemice carpatice sau rodnene;
Rezervația naturală Piatra Rea – protejată pentru abundența exemplarelor de floare de colț.