28 IANUARIE – Zilei protecţiei datelor personale

La 28 ianuarie 1981, Consiliul Europei a adoptat, la Strasbourg, Convenţia 108, primul instrument internaţional cu caracter juridic obligatoriu referitor la protecţia datelor. La 26 aprilie 2006, Consiliul Europei a hotărât să lanseze aniversarea Zilei protecţiei datelor, celebrată de statele membre ale organizaţiei şi de instituţiile, agenţiile şi organele UE.

Amenințarea vieții private de cloud computing este subestimată, chiar ignorată, arată un studiu al Parlamentului European. Astăzi, Europa celebrează Ziua protecției datelor, o inițiativă ce dorește sensibilizarea și protejarea oamenilor de felul în care datele personale sunt colectate și procesate. Parlamentul lucrează asupra revizuirii legislației UE privind protecția datelor, care datează din 1995, pentru prevenirea folosirii neadecvate a datelor de către companiile private sau autoritățile publice, se menționează într-un articol postat pe site-ul oficial al Parlamentului de la Bruxelles.

Reforma legislației, lansată de Comisia Europeană, prevede reguli comune pentru toate statele membre. Include dreptul de a fi uitat (oamenii vor putea să își șteargă datele personale) și amenzi pentru pierderea sau divulgarea datelor clienților.

„Dreptul de a fi uitat, necesitatea aprobării persoanei în transferul de date și sancțiuni în caz de încălcare a regulilor privind dreptul la viața privată sunt cele trei cereri principale ale mele pentru standardele de protecție a datelor, în interiorul UE sau în afara acesteia“, ne-a spus raportorul Jan-Philipp Albrecht.

Acesta a mai arătat că, până acum, statele membre UE au abordat protecția datelor independent. „Noile reguli privind protecția datelor vor fi valabile în întreaga UE și va consolida drepturile consumatorilor, va oferi companiilor siguranță juridică și cetățenilor mai multă încredere în companii“, ne-a  mai spus Jan-Philipp Albrecht, menționează site-ul Parlamentului.

GlasulMM
GlasulMM