PIAȚA FINANCIARĂ. Cum sunt investiți banii din Pilonul 2 de pensie

Peste 8,2 milioane de români contribuie, în prezent, la Pilonul 2 de pensie, administrat privat de către șapte fonduri autorizate. În conturile personale (de reținut că banii din aceste contribuții sunt proprietatea privată a deponenților și nu pot fi folosiți de stat pentru plata pensiilor din Pilonul 1) s-au strâns deja circa 25 de miliarde de euro, potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Anul trecut, randamentul a atins un nou record, de 17,9%, fiind cel mai bun instrument de economisire de pe piața din România.

Cel mai important jucător de pe piață, Compania NN (2,1 milioane de participanți), are în vedere diversificarea instrumentelor investiționale, după cum a declarat recent Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii, într-un interviu acordat ziarului Bursa:

“În prezent, aproximativ 70-75% din totalul banilor sunt investiţi în instrumente cu risc scăzut. Mai exact, este vorba de titluri de stat şi obligaţiuni corporative, conform raportărilor la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Iar diferenţa de 25-30% este investită în acţiuni, preponderent pe piaţa locală de capital care, prin structura ei, este concentrată în emitenţi din sectorul bancar şi energetic, şi în alte tipuri de instrumente financiare.

În perspectivă, pentru un investitor cu o viziune pe termen lung cum sunt fondurile de pensii, investiţiile alternative cum ar fi private equity sau parteneriatele public-private reprezintă posibile oportunităţi de diversificare pe termen lung. Credem că aceste tipuri de clase de active au potenţialul să se maturizeze în viitor şi să ofere fondurilor de pensii suficient loc şi oportunităţi de investiţii cu randamente atractive”.

Dorin Stef

 

GlasulMM
GlasulMM