AGENDA ZILEI: 06 noiembrie 2023

Au trecut: 310 zile / Au mai rămas: 55 zile

ZIUA DE 06 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE: În anul 1860, Abraham Lincoln este ales al 16-lea președinte alStatelor Unite cu doar 40% din votul popular, învingându-i pe John C. Breckinridge, John Bell și Stephen A. Douglas într-o cursă în patru. Este primul republican care deține această funcție. În anul 1917, a izbucnit Revoluția Bolșevică din Rusia. În anul 1947,  în cadrul ședinței Consiliului de Miniștri, se anunță demisia miniștrilor aparținând PNL – Tătărescu. În anul 1999, în cadrul unui referendum constituțional, australienii resping, în proporție de 54%, instaurarea republicii.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului. Greco-catolic: Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului.  Romano-catolic: Sf. Leonard, pustnic.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 11-12 grade Celsiul, iar cele minime, între 6-7 grade Celsius. Noros.

SOARELE răsare la ora 07.17 si apune la ora 17.00.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.67; Franc elvetian: 5.17; Lira sterlină: 5.69;

MAXIMA ZILEI: Faima existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti (Leonardo Da Vinci).

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Înlocuiți folia de plastic cu folie de ceară de albine organică, biodegradabilă și reutilizabilă, folosiți huggeri pentru alimente sau pur și simplu folosiți recipiente! Optează pentru recipiente de sticlă versatile, care pot fi folosite și în cuptorul cu microunde, cuptor și mașina de spălat vase. (6).

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul Imagini de album (de Martha Bibescu).

Amintirile Marthei Bibescu sunt o călătorie fascinantă prin Europa secolului trecut, văzută prin ochii unei femei cu o sensibilitate artistică și culturală aparte. De la Paris la Viena, de la Monte Carlo la St. Petersburg, autoarea explorează viața în marile orașe ale Europei la începutul secolului XX.

Printre subiectele abordate se numără moda, arta, muzica, arhitectura și, desigur, lumea aristocratică și înalta societate. Cititorul are șansa de a intra în universul privat al autoarei și de a descoperi detalii despre viața sa, inclusiv despre relațiile sale cu personalități importante ale epocii, precum regele Carol I, Marcel Proust, Jean Cocteau sau Sarah Bernhardt.

GlasulMM
GlasulMM