AGENDA ZILEI: 09 februarie 2024

Au trecut: 40 zile / Au mai ramas: 326 zile

ZIUA DE 09 FEBRUARIE ÎN ISTORIE: În anul 1934, Semnarea, la Atena, de către reprezentanții României, Iugoslaviei, Greciei și Turciei a Pactului Înțelegerii Balcanice (cu un protocol și o anexă secretă), care stipula, printre altele, că statele semnatare „își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” și „își iau obligația de a nu întreprinde nici o acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți”. Inițial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria refuzat oferta. În anul 1945, S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza,  și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu) ce urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist. Existența acestui depozit contrazicea declarația stângii politice, că nu dorea o lovitură de stat, ci continuarea programului.

  • Ziua internationala a stomatologului
  • Ziua internationala a Pizzei

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfantul Mucenic Nichifor.

Greco-catolic: Sf. m. Nichifor.

Romano-catolic: Sf. Apolonia, fc. m.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 9 și 7 grade Celsiul, iar cele minime, între 7 și 8 grade Celsius. Plouă.

SOARELE răsare la ora 7.42 si apune la ora 17.38.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.61; Franc elvetian: 5.28; Lira sterlina: 5.82;

MAXIMA ZILEI: Daca iubirea este raspunsul, puteti sa repetati intrebarea? (Lily Tomlin224)

UN SFAT PE ZI (ca sa ai grija de planeta ta):  Cumpărați în vrac pentru a reduce cantitatea de deșeuri provenită din ambalaje, lucruri precum hârtia igienică, hrana pentru animale de companie, săpun etc.(13).

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Fizica tristeții” (de Gheorghi Gospodinov)

Fizica tristeții” e un roman autobiografic ficţional, în care personajul principal poate fi chiar scriitorul, din copilărie pînă acum, personaj care în copilărie are darul să se identifice cu alte fiinţe şi să le trăiască – la propriu – viaţa, biografia, poveştile, întîmplările, deci să trăiască şi în alte timpuri, locuri şi corpuri, conştient că „întoarcerea în timp nu e întotdeauna nevinovată. Trecutul poate fi un loc periculos”. Roman apărut la Anansi. World Fiction, care e un dar extraordinar pentru cititorii români, o colecţie de vis!  (https://revistagolan.com/)

(Credit foto: La Lena.ro)

GlasulMM
GlasulMM