MARAMUREȘ. Noutățile începutului de an pentru șoferi. Ce trebuie să știți

Anul 2024 vine cu mai multe noutăți pentru șoferi. Am dorit care sunt principalele modificări și am stat de vorbă cu Gheorghe Goth, noul șef al Serviciului Rutier Maramureș. Pe lângă majorarea punctului-amendă, avem noutăți și în ceea ce privește obținerea carnetului de șofer de către persoanele cu dizabilități. 

 

REPORTER: Ce noutăți aduce anul 2024 în privința amenzilor?

GHEORGHE GOTH: În 2024 au apărut o serie de modificări legislative importante. Cea mai ”dureroasă” sau ”plăcută” pentru conducătorii auto, depinde cum privești lucrurile, este modificarea punctului de amendă, la 165 lei astfel că toate clasele de amenzi au cunoscut creșteri atât în ceea ce privește valoarea minimă dar și maximă. Dacă vorbim de cele mai mici amenzi, care țin de clasa întâi de sancțiuni, aici amenzile vor fluctua de la 330 lei până la 495 lei. Dacă ne referim doar la persoanele fizice ,acestora le pot fi aplicate sancțiuni din clasa I, II, III sau IV. Pentru clasa cea mai mare, sancțiunile sunt de la 1.485 la 3.3300 lei. Dacă vorbim de persoane juridice, clasa a V-a de sancțiuni contravenționale, aici limitele minime încep de la 3.465 lei și pot ajunge până la 16.500 lei.

R: Am avut proteste ale transportatorilor și agricultorilor. Avem noutăți pentru aceste categorii de șoferi?

GG: Un lucru îmbucurător este pentru conducătorii de tractoare, deoarece legislația se modifică și în lege apare o nouă categorie TR1, care este nou introdusă. Aceasta se referă la tractoarele agricole sau forestiere, a căror viteză maximă constructivă este egală sau mai mică de 40 km/h. În această categorie TR1 se va putea conduce un tractor agricol sau forestier și se va putea remorca la acesta unul sau două remorci, fără a fi condiționați de masa totală maxim autorizată sau de tonaj. Important este de precizat că legiuitorul oferă posibilitatea celor care dețin permis de conducere de categoria B sau TR,  să conducă și un tractor agricol sau forestier din categoria TR1. Deci nu vor mai fi condiționați de masa totală maximă a respectivului vehicul pe care îl vor conduce.

R: Cine poate obține categoria TR1?

GG: Vârsta minimă de la care se poate obține categoria TR1 este de 18 ani, iar valabilitatea pentru acest tip de categorie va fi de 10 ani. La obținerea permisului de conducere de categoria TR1 vor putea să participe și candidații cu dizabilități fizice, deci spectrul se deschide și pentru persoanele care până acum nu au avut posibilitatea să obțină un anumit tip de permis de conducere.

R: Ce ne puteți spune legat de inspecția tehnică periodică necesară utilajelor agricole?

GG: Tot ca și modificare legislativă în ceea ce privește vehiculele agricole sau forestiere, este că inspecția tehnică periodică pentru ele, respectiv pentru mașinile autopropulsate, va putea fi realizată cu laboratoare mobile din dotarea Registrului Auto Român. Aceste laboratoare mobile se vor putea deplasa în localitățile unde se află înregistrat utilajul respectiv. Va fi un anumit mod de lucru. La un anumit număr de utilaje, prin intermediul primăriei, se va face o solicitare la RAR , iar laboratorul mobil va fi trimis în acea localitate, unde se va efectua inspecția tehnică periodică la astfel de vehicule.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA