AGENDA ZILEI: 10 aprilie 2024

Au trecut: 100 zile / Au mai ramas: 265 zile

ZIUA DE 10 APRILIE ÎN ISTORIE:  În anul 1815, vulcanul Tambora erupe, ucide 71.000 de oameni și afectează cliam Pământului în următorii doi ani. În anul 1912, vasul Titanic a plecat în primul și ultimul voiaj spre Statele Unite. În anul 1937, principele Nicolae, fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria a fost decăzut din rangul de membru al famiiei regale. În anul 1970, Paul McCartney anunță că părrăsește trupa The Beatles. În anul 2010, președinteel Poloniei moare într-un accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox:   Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie; Greco-catolic: Sf. M. Terenție, Pompei, Macarie, African și cei împreună cu ei; Romano-catolic: Ss. Apoloniu; Macarie;

PROGNOZA METEO:  Valorile maxime de temperatura se vor situa între 25 și 26 grade Celsiul, iar cele minime, între 13 și 14 grade Celsius. Senin.

SOARELE răsare la ora 6.45 si apune la ora 20.08.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.57; Franc elvetian: 5.06; Lira sterlina: 5.79;

MAXIMA ZILEI:Am descoperit ca atunci cand iubesti viata, viata te iubeste si ea la randul ei. (Arthur Rubinstein)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta):  Folosiți pungi alimentare reutilizabile în loc să luați pungi de plastic din magazin. Dacă totuși trebuie să folosiți aceste pungi, spălați-le și continuați să le refolosiți acasă! (3)

O CARTE PE ZI:  Gnozele dualiste ale Occidentului, de Ioan Petru Culianu:

„Cercetarea de față își propune să studieze miturile vehiculate de un grup specific de curente religioase: le-am numit «dualisme ale Occidentului» pentru că timp de mai bine de un mileniu au fost ținta unei preocupări constante din partea bisericilor creștine. Sistemele gnostice, Marcion, maniheismul, paulicianismul, bogomilismul și catharismul – aceasta este în mare succesiunea cronologică a curentelor respective, succesiune care pare să implice… o filiație directă sau indirectă. Dar problema raporturilor de dependență dintre «dualismele Occidentului» nu va fi examinată aici decât la nivelul structurilor mitologice.” (Ioan Petru Culianu) (Ed. Polirom; trad.
Tereza Culianu-Petrescu)

GlasulMM
GlasulMM