AGENDA ZILEI: 10 iulie 2024

Au trecut: 191 zile / Au mai rămas: 174 zile

ZIUA DE 10 IULIE ÎN ISTORIE: În anul 1212 a avut loc un incendiu care a distrus o mare parte din Londra. În anul 1924, la Jocurile Olimpice de la Paris, Paarvo Nurmi, numit finlandezul zburător, a stabilit noi recorduri mondiale la atletism. În anul 1955, primul zbor al avionului sovietic TU-104. În anul 1991, Boris Eltin a devenit primul președinte rus ales de electorat.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfinții 45 de mucenici din Nicopolea Armeniei. Greco-catolic: Sfinții mucenici uciși la Nicopole, Armenia. Romano-catolic: Sfânta Victoria.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 33-34 grade Celsiul, iar cele minime, între 21-22 grade Celsius.

SOARELE răsare la ora 05.36 și apune la ora 21.24.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.59; Franc elvețian: 5.11; Lira sterlină: 5.88;

MAXIMA ZILEI: „Nu recunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea.” (Ludwig van Beethoven).

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Căutați să scrie pe ambalaj produse Eco sau produse recomandate de Ministerul Sanatatii! Ele semnalează care sunt produsele „respectate” de natura.

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul O ciudățenie a minții mele (de Orhan Pamuk).

Romanul ”O ciudățenie a minții mele”, prima carte publicată de Orhan Pamuk după dobândirea Premiului Nobel pentru Literatură (2006), este o epopee modernă, desfășurată pe parcursul a mai bine de patru decenii (1969-2012), în centrul căreia se află unul dintre milioanele de „personaje secundare” ale Istanbulului.

Cartea lui Orhan Pamuk aduce în discuție problematica mariajelor într-o Turcie aflată în continuă schimbare, în care sistemele de valori ale bătrânilor, atât de bine înrădăcinate în mentalitatea populară, se ciocnesc de cele moderne, influențate de tendințele Occidentului.

 

GlasulMM
GlasulMM