AGENDA ZILEI: 12 martie 2024

Au trecut: 71 zile / Au mai ramas: 294 zile

ZIUA DE 12 MARTIE ÎN ISTORIE:

ZIUA DE 12 MARTIE ÎN ISTORIE: În anul 1365, se întemeiază Universitatea din Viena. În anul 1848, Proclamația lui Simion Bărnuțiu, prin careromânii din Transilvania sunt chemați să se ridice la luptă. În anul 1914, Constantin Brâncuși are prima expoziție personală la New York. În anul 1918, Moscova devine capitala Rusiei. În anul 1938. Germania Nazistă anexează Austria. În anul 1961, România devine pentru prima dată campioană mondială la Handbal Masculin. În anul 1994, Biserica anglicană acceptă și femei-preot. În anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea, a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenței sale milenare.

ÎNTR-O ZI DE 12 MARTIE S-AU NĂSCUT: Mateiu Caragiale, prozator; Constantin Chiriță, scenarist; Mircea Anghelescu, critic literar; George Nicolescu, solist vocal; Mira, cântăreață;

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfântul Teofan Mărturisitorul; Sfântul Simoen, Noul Teolog;

Greco-catolic: Sfântul Teofan Mărturisitorul; Sfântul Simoen, Noul Teolog;

Romano-Catolic: Ss. Inocenţiu I, pp.; Alois Orione, pr.; Maximilian, m.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 10 și 11 grade Celsiul, iar cele minime, între 6 și 7 grade Celsius. Ploaie.

SOARELE răsare la ora 6.43 si apune la ora 18.26.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.54; Franc elvetian: 5.18; Lira sterlina: 5.83;

MAXIMA ZILEI: Daca gasesti un drum fara obstacole, probabil ca drumul acela nu duce nicaieri. (J. F. Kennedy256)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Adunați coji și resturi de legume / fructe, flori și plante vechi, cutii pentru ouă, hârtie și frunze, astfel încât bunătatea să poată fi returnată în grădina dvs. sub forma de compost (11).

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Ministerul pentru viitor” (de Kim Stanley Robinson)

Una dintre cărțile preferate de Barack Obama și printre recomandările de lectură ale lui Bill Gates în această vară, Ministerul pentru viitor este parțial ficțiune și parțial realitate. Volumul povestește, pe mai multe planuri, lupta umanității pentru a evita apocalipsa climatică într-un viitor apropiat. Acest volum “cli-fi” (“climate fiction”) este un exercițiu de imaginație care ne dă speranța că putem opri schimbările climatice și că putem trăi în armonie cu natura. Să sperăm că peste un deceniu îl vom declara pe Kim Stanley Robinson vizionar al secolului 21. (https://rasfoiala.com/2022/06/24/top-carti-de-vacanta-10-romane-de-citit-in-vara-lui-2022/)

 

GlasulMM
GlasulMM