AGENDA ZILEI: 16 martie 2024

Au trecut: 75 zile / Au mai ramas: 290 zile

ZIUA DE 16 MARTIE ÎN ISTORIE:

În anul 1821, Tudor Vladimirescu a lansat Proclamația către bucureșteni. În anul 1939, Al Doilea Război Mondial: trupele germane au preluat controlul în Cehoslovacia. În anul 1947, a apărut la București, Revista literară. În anul 1978, Aldo Moror, politician italian, a fost răpit de un grup de teroriști, intitulat Brigăzile Roșii. În anul 1997, semnarea Acordului de la Kyoto, privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

ÎNTR-O ZI DE 16 MARTIE S-AU NĂSCUT: Sergiu Cunescu, politician; Horia Șerbănescu, actor; Isabell Huppert, actriță franceză;

ANIVERSARE:  Ziua Internațională a Somnului.

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfântul mucenic Sabin Egipteanul;

Greco-catolic: Sf. Sabin Egipteanul;

Romano-catolic: Sf. Iulian;

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 12 și 13 grade Celsiul, iar cele minime, între 6 și 7 grade Celsius. Cer înnorat.

SOARELE răsare la ora 6.35 si apune la ora 18.32.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.54; Franc elvetian: 5.17; Lira sterlina: 5.81;

MAXIMA ZILEI: Nu trebuie sa bântui prin departari, caci fericirea se afla intotdeauna la un pas de tine, printre lucrurile pe care le poti atinge doar intinzand mana. (Bulwer263)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Conservați energie oprind sau deconectând dispozitivele electronice atunci când nu le folosiți. Opriți aparatele electronice precum televizorul și monitorul computerului și deconectați aparatele de bucătărie care sunt folosite doar din când în când. (14)

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Doamna England” (de Stacey Halls)

Nu părăsim tărâmul ficțiunii istorice, dar ne mutăm aproape cinci veacuri mai târziu, în Anglia anilor 1900. Ruby May se angajează ca dădacă în casa unor industriași din West Yorkshire și încearcă să dea un curs propriei vieți pe domeniul Hardcastle House.

Splendoarea decorurilor și eticheta desăvârșită din societatea britanică la început de secol formează fundalul pentru o poveste mult mai intimă și zbuciumată: o căsnicie din epoca edwardiană, un mister pe care îl ascunde doamna England, stăpâna casei, și o enigmă pe care tânăra Ruby trebuie să o dezlege.

(https://rasfoiala.com/2022/06/24/top-carti-de-vacanta-10-romane-de-citit-in-vara-lui-2022/)

GlasulMM
GlasulMM