AGENDA ZILEI: 17 august 2024
Au trecut: 229 zile / Au mai rămas: 141 zile
ZIUA DE 17 AUGUST ÎN ISTORIE: În anul 1962, polițiștii de frontieră est-germani ucid un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce acesta încerca să treacă Zdul Berlinului spre Berlinul de Vest, devenind prima victimă a zidului. În anul 1970, Programul sovietic Venera: Se lansează Venera 7. La data de 15 decembrie va fi prima sondă care va transmite cu succes date de pe suprafața altei planete. În anul 1977, Spărgatorul de gheață sovietic „Arktica” devine prima navă de suprafață care atinge Polul Nord. În anul 1998, Scandalul Lewinsky: Președintele SUA, Bill Clinton, admite în mărturia inregistrată că a avut o „relație fizică necorespunzătoare” cu interna de la Casa Albă, Monica Lewinsky. În aceeași zi, el admite în fața națiunii că a „indus în eroare oamenii”, despre relația lor.
CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfântul mucenic Miron. Greco-catolic: Sfântul mucenic Miron. Romano-catolic: Sfântul mucenic Miron.
PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 32-33 grade Celsiul, iar cele minime, între 21-22 grade Celsius.
SOARELE răsare la ora 06.23 și apune la ora 20.35
CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.52; Franc elvețian: 5.21; Lira sterlină: 5.84;
MAXIMA ZILEI: Găsesc speranţă în cele mai negre dintre zile, şi mă concentrez în cele mai fericite. Eu nu judec universul (Dalai Lama);
UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): „Indiferent de percepțiile fiecăruia dintre noi legate de schimbările climatice (fie că e o conspirație, că e un nou ciclu natural sau că e pe bune), un lucru este clar: planeta suferă și noi o putem ajuta. Astăzi strângem un gunoi de pe jos, mâine renunțăm la punguță – prin puținul pe care îl poate face fiecare dintre noi, la nivel global, rezultatele pot fi uluitoare.”
O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul 1984 (de George Orwell).
În sfera science fiction, Orwell pune laolaltă o situație ipotetică în care omenirea este supravegheată, manipulată de către acest Big Brother. Cartea este dureroasă, îți provoacă doar milă pentru bietele personaje ce se luptă pentru un dar ce ni se cuvine nouă, oamenilor, și anume libertatea. Personajelor lui Orwell nu li se cuvine nici măcar libertatea de a gândi sau de a bea pur și simplu o cafea. Sunt făcuți să creadă că nu merită, că nu e de unde, nu mai există, când, în spatele acestor “făcături” stau manipulatorii. Stârnește multă revoltă interioară, dar și o întrebare cum că… dacă este așa, de fapt?
Este o carte de citit, de înțeles, fără grabă, așa cum trebuie tratate cele mai bune cărți! Filmul are o nota de 7.1 pe IMDB, făcut în 1984.