AGENDA ZILEI: 17 ianuarie 2024

Au trecut: 17 zile / Au mai ramas: 349 zile

ZIUA DE 17 IANUARIE ÎN ISTORIE: În anul 1821, a fost redactat „Cererile norodului românesc”, document cu caracter constituțional. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme. În anul 1906, în baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și „brevete de importații”. În anul 1946, Consiliul de Securitate al ONU se întrunește pentru prima dată, la Londra, în palatul Westminster, și adoptă principiile de funcționare ale acestui organism internațional.

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfantul Antonie cel Mare;

Greco-catolic: Sf. cuv. Antonie cel Mare.

Romano-catolic: Sf. Anton, abate.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 2 și 3 grade Celsiul, iar cele minime, între 1 și 2  grade Celsius.

SOARELE răsare la ora 08.08 si apune la ora 17.02.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.57; Franc elvetian: 5.31; Lira sterlina: 5.77;

MAXIMA ZILEI: Obisnuiam sa lenevesc in pat si sa ma intreb: Voi fi o vedeta TV? Sau voi tine discursuri motivationale? N-a fost o viziune. Dar cum se intampla de obicei, am ingropat asta, gandind: Da, sigur. (Jennifer Lawrence195)

UN SFAT PE ZI (ca sa ai grija de planeta ta):  Folosiți energie regenerabilă, cum ar fi energie din panourile solare, pentru a vă crea propria energie și electricitate. Gândiți-vă mai departe, cum ar fi ca panourile solare de pe acoperiș să vă alimentezi casa, sau chiar luminile solare mici pentru balcon sau hol.(18)

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Acolo unde cântă racii” (de Delia Owens)

Cauți o carte bună de citit în care să descoperi o poveste de supraviețuire, o subtilă poveste de dragoste, din care să nu lipsească misterul și crima, dar nici detaliile despre natură? Nu e o combinație ușor de întâlnit, dar „Acolo unde cântă racii” întrunește cerințele. Kya Clark este o fetiță abandonată de familie și societate, care își trăiește viața în mijlocul naturii încă de la de la cinci ani. O protagonistă puternică, care în ciuda vieții sale marcate de pierdere, singurătate, deznădejde și prejudecăți, îți dezvăluie lucruri importante despre speranță, maturitate și curaj.  (https://carturesti.ro/blog/carti-de-citit-in-vacanta/)

GlasulMM
GlasulMM