AGENDA ZILEI: 19 iunie 2024

Au trecut: 170 zile / Au mai rămas: 197 zile

ZIUA DE 19 IUNIE ÎN ISTORIE: În anul 1961, Kuweitul își declară independența față de Marea Britanie. În anul 1983, a fost inaugurat noul pod de la Agigea. În anul 2001, a fost relizat, pentru prima dată în România, un transplant de inimă artificială. În anul 2003, se lansează versiunea localizată a Wikipedia.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfântul Apostol Iuda. Greco-catolic: Sfântul Apostol Iuda Tadeul. Romano-catolic: Ss. Romuald, abate.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 30-31 grade Celsiul, iar cele minime, între 19-20 grade Celsius.

SOARELE răsare la ora 05.26 și apune la ora 21.26.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.64; Franc elvețian: 5.22; Lira sterlină: 5.88;

MAXIMA ZILEI: Sănătatea este o stare de bună-stare completă din punct de vedere mental, social și fizic, nu e vorba doar despre o absență a bolii sau infirmității.

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul Don Quijote de la Mancha (de Miquel de Cervantes).

”El ingenioso hidalgo Don Quijote de La Mancha”, publicat în 1605 și ”El ingenioso caballero Don Quijote de La Mancha”, publicat în 1615 reprezintă o satiră la adresa romanelor cavalerești, populare în Spania în acea perioadă, dar și la adresa societății spaniole a acelor vremuri.

Povestea acestui celebru roman vine din intenția autorului de a opri popularitatea acestui gen de povești neverosimile și ”pline de insanități”, cum le numea chiar el. Printre iubitorii genului criticat de Cervantes se număra și soția lui, Dona Catalina.

Romanul este considerat o capodoperă a literaturii universale, fiind tradus în aproximativ 50 de limbi. Astfel, ar fi nedrept să rezumi cartea și povestea ei doar la ”te lupți cu morile de vânt”.

 

 

 

 

 

 

GlasulMM
GlasulMM