AGENDA ZILEI: 20 ianuarie 2024

Au trecut: 20 zile / Au mai ramas: 345 zile

ZIUA DE 20 IANUARIE ÎN ISTORIE: În anul 1368, Vlaicu, domnitor al Țării Românești, confirma brașovenilor privilegiile lor comerciale la sud de Carpați. Este cel mai vechi privilegiu comercial acordat de un domnitor român scris în limba latină. El atestă intensificarea comerțului pe „drumul Brăilei”, cale comercială ce lega Brașovul cu cetatea de pe Dunăre. În anul 1920, Guvernele României, Cehoslovaciei și Regatului sîrbilor, croaților și slovenilor cer Conferinței ambasadorilor să interzică revenirea pe tronul Ungariei a habsburgilor, subliniind că ei nu vor tolera o asemenea tentativă. În anul 2021, democratul Joe Biden este inaugurat ca ce de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. La 78 de ani, devine cea mai în vârstă persoană inaugurată vreodată. Kamala Harris devine prima femeie vicepreședinte a Statelor Unite

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfantul Eftimie cel Mare

Greco-catolic: Sf. cuv. Eftimie cel Mare.

Romano-catolic: Ss. Fabian, pp. m. ; Sebastian, m.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 0 și -1 grade Celsiul, iar cele minime, între -8 și -9 grade Celsius. Senin.

SOARELE răsare la ora 08.06 si apune la ora 17.07.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.57; Franc elvetian: 5.30; Lira sterlina: 5.80;

MAXIMA ZILEI: Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun si primeste-i pe cei care, la randul tau, ii poti face mai buni. (Seneca198)

UN SFAT PE ZI (ca sa ai grija de planeta ta):  Consumați apă de la robinet filtrată în loc să cumpărați sticle de apă ambalate în plastic. Acesta este unul dintre cele mai simple și mai bune moduri de a fi mai ecologic, deoarece sticlele de apă de unică folosință generează o mulțime de gunoi în lume (21).

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Bunica mi-a spus să-ți spun că îi pare rău” (de fredrik backman)

Fiecare copil de șapte ani merită un supererou. Pentru Elsa, acesta este bunica sa, singura ei prietenă, unicul om care o înțelege. Bunica realizează un univers doar pentru ea, un univers de basm în care se regăsesc cele mai încântătoare personaje. Aventurile lor în această lume imaginată te vor face să râzi, să plângi și îți vor dezvălui o multitudine de posibilități sub care oamenii pot viețui, cu diferențe și asemănări.O lectură înduioșătoare, „Bunica mi-a spus să-ți spun că îi pare rău” este lectura ideală  de vacanță pentru cititori de toate vârstele. .(https://carturesti.ro/blog/carti-de-citit-in-vacanta/)

GlasulMM
GlasulMM