AGENDA ZILEI: 20 mai 2023

Au trecut: 140 zile / Au mai rămas: 229 zile

ZIUA DE 20 MAI ÎN ISTORIE: În anul 1498, exploratorul portughez Vasco da Gama descoperă drumul maritim către India. În anul 1570 este publicat primul Atlas (conține 70 de hărți); În anul 1609, sonatele lui Shakespeare sunt publicate la Londra. În anulș 1802, Napoleon Bonaparte restabilește sclavia în coloniile franceze. În anul 1873, comerciantul de țesături Levi Strauss a brevetat pantalonii numiți blugi. În anul 1960, filmul La dolce vita, de Fellini, primește trofeul Palme d Or. În anul 1990, au loc primele alegeri libere din România (în Duminica orbului).

ANIVERSĂRI: Ziua Internațională a Metrologiei;

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfânta Lidia;

Greco-catolic: Sf. Talaleu;

Romano-catolic: Sf. Bernardin din Siena.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 24-25 grade Celsiul, iar cele minime, între 12-13 grade Celsius. Posibil ploi (40%).

SOARELE răsare la ora 05.42 și apune la ora 21.02.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.60; Franc elvețian: 5.10; Lira sterlină: 5.72;

ROBOR 3M = 6,66%; ROBOR 6M = 6.79%; ROBOR 12M = 7,04%; IRCC = 5,98%

MAXIMA ZILEI: E bine să te trezești înaintea răsăritului, pentru că o astfel de rutină contribuie la sănătatea ta, la bunăstarea ta și înțelepciunea ta. (Aristotel)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Pastrati apa de ploaia pentru a va uda gradina!

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul Povești de vară(de Mieko Kawakami), de la Librăria Cărturești.

Povești de vară este povestea a trei femei care locuiesc într-o suburbie săracă din Tokyo: Natsuko, în vârstă de treizeci de ani, sora ei mai mare, Makiko, și fiica adolescentă a acesteia, Midoriko. Makiko este animatoare, iar gândurile că din pricina vârstei nu va mai putea să-și practice meseria încep să o roadă, așa că își face operație de mărire a sânilor. Midoriko decide să nu mai vorbească pentru că nu face față transformărilor prin care trece corpul ei și obsesiilor mamei sale, iar Natsuko încearcă să mențină relațiile între ele funcționale și în echilibru.

Povești de vară te face martor la greutățile și problemele cu care se confruntă femeile de astăzi din Japonia, dar nu numai, în încercarea de a echilibra toate aspectele vieții lor, dar și a-și defini rolul în societate.

GlasulMM
GlasulMM