ANALIZĂ. Cât “timp” plătești pentru meniul zilei?

Un IT-ist lucrează doar 36 de minute pentru a-și permite un meniu al zilei, în timp ce un om de serviciu sau un chelner lucrează de 3-4 ori mai mult, arată o analiză realizată de platforma de rezervări de restaurante Bookingham, preluată de economedia.ro.

Analiza menționează că România e în top 5 țări din Europa unde se muncește cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. Datele arată că în 2022 românii au lucrat în medie 39,7 ore/săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania, cu 34,6 ore lucrate săptămânal.

„În acest context, și mai ales având în vedere că inflația continuă să afecteze România și implicit prețurile și puterea de cumpărare, am vrut să aflăm cât trebuie să lucreze un român ca să-și permită un meniul zilei în oraș în 2023. Pentru asta, ne-am uitat la salariile medii lunare pentru 30 de profesii și am inclus și veniturile medii ale pensionarilor speciali și cele ale pensionarilor de rând. Conform datelor furnizate de INS, industriile în care se câștigă cel mai bine sunt IT-ul și finanțele și asigurările, pe când la polul opus se află HoReCa, fabricarea de mobilă și produse textile, și activitățile de poștă și curierat”, transmit reprezentanții platformei.

35 lei pentru o masă la prânz în oraș

Pentru prețul meniului zilei, autorii analizei au făcut o medie pe cele mai mari 20 de orașe din România, după numărul de locuitori, și au ajuns la suma de 35 lei.

Un programator cu salariul mediu trebuie să lucreze puțin peste o jumătate de oră ca să câștige cei 35 lei pentru o masă la prânz în oraș, cu 6 minute mai mult decât ar trebui să lucreze un judecător sau un primar de comună. 

Un profesor ar trebui să lucreze aproape o oră și jumătate să își permită un meniul zilei, la fel de mult ca un fermier.

Profesorii universitari și-ar permite un meniul zilei într-o oră și un sfert. Tot atât ar trebui să lucreze și un arhitect, dar și un bucătar. 

Patiserii, cofetarii și măcelarii se situează în clasament mai bine decât chelnerii: trebuie să lucreze puțin peste o oră și jumătate ca să mănânce un prânz în oraș.

Livratorii câștigă mai bine decât chelnerii, dar și mai bine decât ofițerii de poliție sau angajații bancari. Și-ar putea lua un meniul zilei lucrând mai puțin de o oră și 20 de minute.

GlasulMM
GlasulMM