ANIVERSARE: 2 FEBRUARIE. Prima atestare documentară pentru Borșa, Vișeu de Sus, Săliștea de Sus, Moisei, Ieud și Bocicoel

Din data de 2 februarie 1365 datează prima atestare documentară a mai multor localități din Maramureș. Azi se aniversează 659 de ani de la prima atestare documentară a orașelor Borșa, Vișeu de Sus, Săliștea de Sus, a comunelor Moisei, Ieud și a satului Bocicoel aparținător comunei Bogdan Vodă. Prima atestare documentară apare în 2 februarie 1365, în diploma dată de regele Ungariei, Ludovic I, la 1365, Voievodului Balc, fiul lui Sas: „..îi dăm lui Balc voievodul și prin el fraților săi buni Drag, Dragomir și Ștefan și tuturor urmașilor acestora moșia numită Cuhea aflată în Țara Maramureșului, împreună cu satele Ieud, Bocicoel, cele două Vișaie, Moisei, Borșa și cele două Săliști, care toate țin de moșia Cuhea..”

“La mulți ani, Borșa! La mulți ani, Moisei! La mulți ani, Vișeu de Sus și Vișeu de Jos! La mulți ani, Săliștea de Sus! La mulți ani, Ieud! La mulți ani, Bogdan Vodă!  La mulți ani, Maramureș! La mulți ani, maramureșeni de pretutindeni!”, urează deputatul Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș, într-o postare pe o rețea de socializare.

(Credit foto: Facebook Gabriel Zetea)

GlasulMM
GlasulMM