ANIVERSARE. Uniunea Europeană sărbătorește trei decenii de existență

Astăzi, 1 noiembrie, e o zi importantă pentru istoria recentă a Uniunii Europene, organism din care și România face parte. Se împlinesc 30 de ani de când a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht (1 noiembrie 1993), care a pus bazele Uniunii Europene. Acest organism a fost întemeiat pe Comunitățile Europene, având ca domenii de cooperare Politica Externă și Securitatea Comună, respectiv Justiția și Afacerile Interne.

Doi ani mai târziu, în iunie 1995, România, un stat recent ieșit din lagărul comunist, a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Vă reamintim faptul că, în 1995, prim ministru al Guvernului era Nicolae Văcăroiu (PSD), iar la Cotroceni era Ion Iliescu.

În iulie 1997, Comisia Europeană a adoptat Agenda 2000, care includea Opinia asupra cererii de aderare a României la Uniunea Europeană. În noiembrie 1998, Comisia Europeană a publicat primul Raport de Țară privind procesul de aderare a Românie. În iarna anului 1999, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu șase țări, printre care și România. Doi ani mai târziu, Parlamentul European a luat în considerare data de 1 ianuarie 2007, ca dată-țintă pentru aderarea României, iar în 2005, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate în Luxemburg, a fost semnat  Tratatul de Aderare a României la UE.

Din 2007, România este membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. La alegerile europarlamentare  din 2009, au fost aleși 33 de europarlamentari, majoritatea făcând parte din PPE (Partidul Popular European) și PSE (Partidul Social-Democrat European), pentru ca la alegerile din 2014, jumătate dintre europarlamentari să facă parte din grupul PSE. În 2019, România a deținut Președinția-rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în timp ce Executivul de la București era condus de Partidul Social Democrat.

Putem spune că parcursul european al țării noastre s-a împletit cu social-democrația, ca opțiune electorală, ceea ce ne îndreptățește să credem că românii apreciază faptul că MUNCIM PENTRU OAMENI și pentru interesul lor.

Costel PÎRVĂNOIU, prim-vicepreședinte PES activists Maramureș

GlasulMM
GlasulMM