ASTĂZI. Se împlinesc 120 de ani de existență muzeală în Baia Mare

Astăzi, 19 iunie, se împlinesc 120 de ani de la înființarea Muzeului Orășenesc Baia Mare, ”strămoș” atât al Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, cât și al celorlalte muzee-surori din oraș.

”Muzeul Orășenesc Baia Mare a fost fondat prin viziunea și la inițiativa remarcabilului om de ştiinţă și istoric Dr. Schönherr Gyula (1864-1908). Insistenţele sale în problematica înfiinţării şi, apoi, a descentralizării muzeeelor au dat roade în oraşul Baia Mare: în anul 1904, 19 iunie, deschizându-se pentru public Muzeul Orăşenesc Baia Mare. Este perioada în care deja cunoscutul savant are nu numai o strălucită activitate academică, ci participă şi la conturarea unei legislaţii corespunzătoare pentru ocrotirea şi clasificarea tuturor mărturiilor istorice”, informează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.

Cu această ocazie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie anunță că, în decursul anului, va organiza o serie de evenimente culturale prin care se vor celebra cei 120 de ani de existență muzeală la Baia Mare.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica