ATITUDINE. Loredana Mihaly, activist rrom: ”Nu vă vindeți votul!”

Într-un text trimis redacției, băimăreanca Loredana Mihaly, activist rrom, face un apel către comunitatea sa și către candidați în contextul alegerilor din 9 iunie 2024.

”Stimați membri ai comunității rrome și nu numai,

 1. Dreptul la vot este garantat de Constituție. Prezența la vot este importantă și este dreptul fiecărei persoane care a împlinit 18 ani să aleagă Primar, Consilieri locali, Președinte al tării, reprezentanți în Parlamentul European.
 2. Este important sa votăm, este momentul în care părerea fiecărei persoane contează!
 3. Nu vă vindeți votul deoarece, în următorii patru ani, nu veți fi ajutați, nu veți avea acces în instituții, nu va fi luată în considerare vocea voastră, așa cum s-a întâmplat de la Revoluția din 1989 până azi!
 4. Votați liber pe cine considerați dumneavoastră, alegeți singuri, cu mintea și inima pe cine doriți să vă reprezinte, în cine aveți încredere! Informați-vă, participați cu respect la întâlniri comunitare ori de câte ori aveți ocazia!
 5. Alegeți singuri persoana care vă ascultă vocea, problemele și vă inspiră încredere că vă va sprijini în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați!
 6. Alegeți persoanele care vă tratează cu respect, arată interes pentru situația în care vă aflați, își fac timp pentru voi, discută direct cu voi, nu prin intermediari!
 7. Fiți atenți la cei care recunosc problemele voastre reale, își asumă că vă vor asigura conform Constituției României, conform legii, acces la locuire legală și decentă, utilități, documente de identitate permanente – nu provizorii, acces la locuri de muncă adecvate, acces la servicii de sănătate, acces la educație fără discriminare și segregare!
 8. Fiți cetățeni responsabili, mergeți la vot!

Stimați candidați la funcțiile publice la nivel local, național și european,

 1. Organizați și participați la întâlnirile cu membrii comunităților rrome!
 2. Luați act de problemele reale ale celor peste 5.000 de persoane de etnie rromă din comunitățile marginalizate băimărene care trăiesc în conditii neadecvate, ilegale, fără acces la utilități, neconcoforme cu Drepturile Omului în 2024!
 3. Nu negociați voturile oamenilor cu persoane autoproclamate în calitate de lideri, discutați direct cu oamenii!
 4. Oricare dintre candidații la funcțiile publice din 9 iunie 2024 veți fi câștigători, arătați respect față de locuitorii orașului, fără discriminare și fără a ține cont de clasa socială! Astfel va fi bine întregii comunități!
 5. Asigurați condiții de trai decente tuturor cetățenilor, conform legii fundamentale – Constituția României, acces la locuire legală și decentă, acces la locuri de muncă, acte de identitate permanente, acces la servicii de sănătate de calitate, acces la educație de calitate!
 6. După alegeri să îi primiți în instituții în audiențe pe toți locuitorii orașului, conform Drepturilor Omului, atât pentru cazurile personale, cât și în cadrul întâlnirilor care vizeaza problematica rromă!
 7. Consultați și implicați reprezentanții comunităților rome, ONG-urile rrome, comunitatea rromă în deciziile care privesc comunitatea! Nimic pentru rromi fără romi!
 8. Implicați-vă activ în asigurarea educației de calitate fără discriminare pentru copiii rromi, angajați resursa umana rromă calificată și competentă pentru eficientizarea serviciilor în comunități!
 9. Succes!

Loredana MIHALY, activist rrom”

Maria Stoica
Maria Stoica