AVEM BUGET. Care sunt proiectele pentru care s-au alocat bani în 2023 la nivel de județ

Avem buget aprobat de consilierii județeni în ședința din această săptămană. Știm că bugetul pentru anul 2023 este în valoare totală de 658 milioane lei, din care 361,64 milioane lei sunt alocați investițiilor pentru dezvoltarea județului Maramureș, o creștere de 62,43% față de anul trecut, iar 296,36 milioane lei sunt prevăzuți pentru partea de funcționare.

Aleșii județeni au aflat că printre proiectele care se doresc a fi implementate în acest an, fiind semnate deja contractele de finanțare, se numără extinderea, modernizarea Terminalului pentru Pasageri și creșterea gradului de siguranță și securitate a Aeroportului Internațional Maramureș prin achiziționarea de echipamente specifice, extinderea și modernizarea ambulatoriilor integrate la Spitalul Județean de Urgență și la Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare, modernizarea și reabilitarea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, a Centrului școlar de educație incluzivă Baia Mare – căminul și grădinița, a Centrului școlar de educație incluzivă Vișeu de Sus, a clădirii internat din cadrul Centrului de educație incluzivă Târgu Lăpuș și a Școlii gimnaziale speciale Baia Mare, patrimoniul vernacular al satului Breb, respectiv proiectul ALTHERA.

Unde merg banii

Autoritățile județene au precizat că cele mai importante investiții consolidate în bugetul pentru anul în curs sunt pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, aici fiind alocată suma de 103,26 milioane lei. Pentru Sănătate au fost alocați 17,4 milioane lei în bugetul pentru anul în curs. Pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Maramureș este prevăzută suma de 8,9 milioane lei, iar pentru învățământ este alocată suma de 6,85 milioane lei.

„Peste 1,30 miliarde de euro este valoarea celor mai importante investiții derulate de Consiliul Județean Maramureș: 1,17 miliarde euro sunt pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere, peste 92 milioane de euro vor fi investiți în infrastructura de sănătate, iar 47 milioane de euro vor merge către dezvoltarea Aeroportului Internațional Maramureș”, concluzionează oficialii CJ Maramureș.

Marcel ȘERBAN

dh
dh