BAIA MARE. Alegeri locale 2024

Caravana electorală s-a pornit la drum, după ce, în prealabil, au dispărut toate afișele și bannerele din spațiile publice, pentru a se respecta legea. Nici un partid nu și-a permis o derogare și nu a riscat vreo amendă. Afișajul s-a restrâns în spațiile special amenajate de către autoritățile locale. Dar câți maramureșeni cu drept de vot se opresc să admire fețele zâmbitoare ale candidaților de pe panouri? Acolo nu se spune nimic despre oferta lor electorală, despre cum vor să administreze comunitatea din care fac parte.  Se mizează doar pe un vot politic. Cu alte cuvinte, votezi candidatul (indiferent cine e) a partidului pe care îl simpatizezi. Lipsesc dezbaterile de idei pe subiecte aplicate.

Dacă ne referim strict la Baia Mare, am remarcat o evadare din pluton a candidaților reprezentând partidele PNL, PSD, AUR și USR. Aceștia sunt mai vizibili, în sensul în care participă la evenimente, se întâlnesc cu electoratul în cartiere, distribuie flayere și materiale publicitare. În plus, ei au în spate organizații consistente, care nu ezită să îi susțină.

Restul plutonului pedalează în tăcere, respirând sacadat, fără prea mare tragere de inimă. Unii își pun întrebarea legitimă: ei pentru ce candidează?  Pentru a câștiga fotoliul de primar? Exclus. În cel mai bun caz, un loc călduț în Consiliul Local. Dar pentru asta, ei trebuie să treacă de pragul electoral, ceea ce înseamnă să obțină voturile a 2.000 de băimăreni – ceea ce nu e deloc facil.

Lista celor 16 candidați la Primăria municipiului Baia Mare:

BOGDAN IONEL OVIDIU (PNL)

DĂNCUȘ IOAN-DORU (PSD)

BRIAN CRISTIAN (USR)

PÎRVĂNOIU COSTEL (AUR)

ANGHEL CRISTIAN (FD)

PAP ZSOLT-ISTVAN (UDMR)

DOLHA MIRCEA (PNCR)

CIRȚ MIRCEA (VERTICALA 9)

HERȚEG CĂLIN (AD)

POP LIVIU-MARIAN (PUSL)

FILIP CLAUDIU-GHEORGHE (PV)

BARBUR FLORIN-GHEORGHE (REPER)

CIUCĂ SEVER-IULIAN (PER)

GROZA CĂLIN-FLORIN (POT)

HODOROGEA BOGDAN (SOS ROMANIA)

ZAINEA SERGIU-FLORIAN (independent)

GlasulMM
GlasulMM