BAIA MARE. Demersuri pentru încurajarea orei magice în maternitatea Spitalului Județean

Astăzi, o echipă de specialiști se va afla la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, pentru a prezenta și încuraja ora magică, în maternitatea din unitatea spitalicească. Inițiativa aparține Asociației Pro Mama și are drept scop întărirea relației dintre mamă și bebelușul nou-născut, prin punerea micuțului la sânul mamei, chiar după naștere. În momentul de față, aceste clipe între mamă și nou-născut durează în jur de un minut, la maternitatea din Spitalul Județean de Urgență Baia Mare. Prezentarea avantajelor orei magice va fi făcută angajaților de pe Secția de Obstetrică-Ginecologie și de pe Secția de Neonatologie.

”Magia Maternității este un program al Centrului ProMama, pe care l-am creat din dorința de a fi alături de mame și bebelușii lor încă din momentul nașterii. Practic, punctul central se referă la primele clipe ale mamei și ale bebelușului petrecute împreună, ora magică, respectiv prima oră din viața bebelușului, când este recomandat ca nou-născutul să fie împreună cu mama și să nu fie separat, așa cum este procedura de rutină în România, încă. O altă componentă importantă este susținerea alăptării, pe perioada spitalizării mamei.

La maternitatea de stat din Baia Mare vom ține o prezentare a programului Magia Maternității, astfel încât medicii, moașele, asistentele medicale, tot personalul medical din secțiile de obstetrică-ginecologie și neonatologie să ia contact cu informațiile legate de acest program. Chiar dacă mai demult lumea medicală era foarte reticentă, în momentul în care află despre importanta procedurii și înțeleg că nu este o procedură complicată și nu este nevoie de investiții, ci este o procedură total lipsită de riscuri, gratuită și cu un impact major asupra sănătății mamei și a copilului, medicii se deschid se conving de importanta procedurii și-și doresc să o aplice”, a declarat pentru Glasul Maramureșului, Sorana Mureșan, fondator al Centrului ProMama.

Credit foto: Magia Maternității/Facebook

Programul Magia Maternității a fost deja implementat în câteva maternități de stat, dar și private din țară, iar rezultatele vorbesc de la sine, mai completează Sorana Mureșan.

”Din maternitățile unde deja se aplică deja această procedură, avem un feedback extraordinar de bun, de benefic. Vorbesc aici din punctul de vedere al mamelor care beneficiază de ora magică, dar și din punctul de vedere al cadrelor medicale din aceste maternități. Noi mergem în maternitate unde susținem un curs de 4-6 ore, teoretic, după aceea intrăm la câteva nașteri timp de una sau două zile și oferim consultanță vizavi de ora magică și ce se mai întâmplă în momentul nașterii”, a precizat fondatoarea Centrului ProMama.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA