BAIA MARE. Doi bătrâni, victimele metodei ”Accidentul”. Infractorii se prezentau ca fiind medici

Polițiștii Municipiului Baia Mare au efectuat ample cercetări care au condus la destructurarea unei grupări infracționale specializată în înșelăciuni prin metoda ”Accidentul”. La data de 11 aprilie, Poliția Municipiului Baia Mare a fost sesizată de către două persoane vătămate cu vârstele de 76 și 80 de ani cu privire la faptul că, au fost victimele unor infracțiuni de înșelăciune.

”În fapt, acestea ar fi fost apelate pe telefoanele fixe pe care le dețin, de către persoane necunoscute, care s-au prezentat ca fiind medici în cadrul secțiilor de URGENȚE ale unor spitale și le-ar fi indus în eroare că membri de familie ai acestora (fiu sau nepot) ar fi suferit accidente grave și sunt necesare intervenții chirurgicale costisitoare, fapt care le-a creat o stare de temere. În scopul efectuării acelor prestații medicale, făptuitorii le-au solicitat persoanelor vătămate să remită unui bărbat, care s-a prezentat în scurt timp la locuințele acestora, diferite sume de bani (în total suma de aproximativ 36.500 lei)”, informează IPJ Maramureș.

A fost declanșată o amplă activitate de căutare/ localizare a persoanelor bănuite de comiterea faptelor, activitate la care a participat întregul efectiv al Poliției Municipiului Baia Mare, precum și lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Maramureș, respectiv ai Poliției Locale Baia Mare. Ca urmare a acestor activități, un echipaj de jandarmi au reușit depistarea, la data de 11 aprilie, ora 15.53, a persoanelor căutate. În baza probelor administrate cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de înșelăciune, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de două persoane bănuite de comiterea faptelor, iar la data de 12 aprilie, Judecătoria Baia Mare a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora.

”În urma activităților de urmărire penală desfășurate în această cauză, dar și în cauze similare cercetate în cursul acestui an, a reieșit că făptuitorii reușesc pe parcursul unor convorbiri telefonice să convingă persoanele vătămate că vorbesc cu medici din cadrul unități spitalicești ori chiar cu membri de familie care ar fi fost victime ale unor accidente. De regulă, oamenii se încred în asemenea persoane care, sub falsă identitate, în spatele unei voci, solicită diferite sume de bani pentru prestațiile medicale”, mai transmite IPJ Maramureș.

Maria STOICA

 

Maria Stoica
Maria Stoica