BAIA MARE DEVINE ORAȘ COSMOPOLIT. Străinii non-UE, tot mai prezenți în municipiu… la muncă
Baia Mare urmează trendul orașelor occidentale. Nu reușește să atragă forță de muncă autohtonă (în principal din cauza salariilor mici oferite), așa că apelează tot mai mult la muncitori din străinătate, în special din state aflate în afara Uniunii Europene. Față anul trecut, solicitările din partea agenților economici pentru forță de muncă pe acest segment s-au dublat.
”În anul 2023, în perioada ianuarie și până în luna august sunt 203 firme care au solicitat forță de muncă străină pentru 2.294 de locuri de muncă, au solicitat adeverințele IGI. Pentru comparație, în anul 2022, pentru aceeași perioadă, am avut 126 de firme, deci practic avem o creștere de 60% față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2022 au fost solicitări pentru 1.806 posturi care au solicitat adeverință IGI. persoanele sunt aduse din Filipine, Turcia, India, Sri Lanka și avem deja și o persoană adusă din Egipt”, a declarat Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș.
Avem ospătari din Filipine sau Sri Lanka
Domeniile în care aceștia lucrează sunt Horeca, în domeniul construcțiilor, pentru fabricarea mobilierului, la servicii auto, dar și muncitori necalificați sau în domeniul brutăriei. Pentru acești muncitori, firmele trebuie să le asigure cazare și masă. Astfel, salariul oferit, cel minim pe economie în cartea de muncă, le ajunge acestora inclusiv pentru a trimite bani acasă.
”Este vorba în general de bărbați singuri, mai mult de 80% sunt bărbați. Ei au contracte pe o perioadă determinată. Deja există un trend, se adaptează la comunitate. Angajatorii care solicită forță de muncă, trebuie să le asigure cazare, masă și salariul minim. Dacă stăm să analizăm, raportat la veniturile lor din India sau Filipine, salariul minim din România este suficient pentru a-și ajuta și familia și trimit bani acasă”, a mai precizat Oana Oșanu.
Ana-Maria HOJDA