BAIA MARE. Tehnică nouă de radioterapie IMRT/VMAT, la Spitalul Județean de Urgență

În cadrul unei conferință de presă, conducerea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare a venit cu o serie de noutăți în ceea ce privește tratamentul de radioterapie, de care beneficiază bolnavii de cancer. Datorită unui upgrade al aparatului actual, vor putea fi tratate cazuri

”Discutăm de un proiect care în finala  ajuns ă se întâmple, este vorba de o upgradare a acceleratorului linear, o upgradare de soft mai exact, care în esență transformă în totalitate modalitatea în care se fac procedurile cu acest aparat. Vorbim de un proiect derulat pe parcursul mai multor ani. demersurile de upragdare au fost făcute în anul  2022, în urma unor discuții pe care le-am avut cu ministrul Sănătății de la acea vreme. Am intrat pe programul național finanțat la acea vreme prin Banca Mondială. Este vorba de un proiect care a însumat 400.000 euro pentru Spitalul Județean. Discutăm de un accelerator nou aproape și primul pacient a beneficiat de această intervenție luni, chiar în prima zi în care l-am pus în funcțiune în această formă”, a declarat Alexandru Oros, managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Tumorile pot fi țintite mult mai ușor

Medicii din cadrul laboratorului de Radioterapie al unității spitalicești au precizat că noile dotări le permit să trateze cazuri de tumori care până acum erau trimise în alte centre universitare. În plus, vor scădea și efectele negative prin diminuarea riscurilor de a afecta organele sănătoase, în timpul radioterapiei.

”Ce aduce în plus această tehnică? Ne permite să țintim mult mai bine tumorile și să protejăm mai bine țesuturile sănătoase. erau până acum câteva localizări tumorale pe care efectiv nu le puteam face fără un risc major pentru pacient. Aceste cazuri erau direcționate către centrele din România care aveau această tehnică. Acum le putem face și noi. E o tehnică modernă aliniată la cele care se fac în Europa, avem o tehnică asemănătoare țărilor occidentale”, a declarat dr. Constantina Felicia, din cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Premieră medicală în îndepărtarea unei tumori hepatice

În cadrul conferințe de presă a mai fost prezentată o intervenție chirurgicală făcută în premieră la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, care a constat prin îndepărtarea unei tumori hepatice, cu pierdere minimă de sânge.

”În privința chirurgiei generale pot să vă spun că discutăm astăzi de partea de intervenție oncologică chirurgicală. Este o latură care astăzi ne întâlnim tot mai des, din nefericire. Acest tip de intervenție oncologică nu a mai fost făcută în acest spital și mă bucur să constat că chirurgii noștri încep să abordeze tehnici de operare care nu au fost specifice spitalului”, a declarat Alexandru Oros, managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

”Premierea de care vorbim este reprezentantă de o rezecție hepatică pentru o tumoră hepatică pe care am putut-o efectua datorită unui dispozitiv împrumutat dintr-un centru universitar, un disector ultrasonic. Am primit asigurări și sprijin din partea conducerii că vom primi și noi așa ceva. Cu ajutorul căruia se poate face această rezecție fără pierdere sanguină și atunci s-a făcut în premieră la Spitalul Județean această rezecție hepatică, cu pierdere minimă de sânge, 200 ml. Pacientul a plecat acasă bine, urmează acum tratamentul oncologic”, a declarat dr. Ioniță Bogdan Stoicescu, medic chirurgie generală din cadrul Secției de chirurgie generală al spitalului.

 

Ana-Maria HOJDA

 

 

 

 

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA