Bani europeni pentru investiții în lanțul valoric al bateriilor, celulelor și panourilor fotovoltaice

Ministerul Energiei a lansat apelului de proiecte pentru obținerea finanțării cu fonduri din PNRR pentru investiții în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/ sau asamblare și reciclare) – Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice (producție și/ sau asamblare și reciclare). Dată şi ora închiderii depunerilor de proiecte: 16 martie 2023, ora 17.

Apelul de proiecte este necompetitiv, bugetul schemei de ajutor de stat se distribuie proiectelor eligibile în ordinea înscrierii acestora, pe principiul primul venit – primul servit.

Sprijinul financiar acordat pentru investiţii în: construirea de noi capacități de producție și/ sau asamblarea și reciclarea bateriilor Li-Ion (inclusiv Li-metal, Li-sulfur, Zn, debit, temperatură ridicată), cu condiția ca activitatea de reciclare să fie finanțată conform alin.6 din schema de ajutor, care include orice combinație de activități de: producția de electrozi și/ sau componente ale electrozilor și bateriilor, asamblarea electrozilor în baterii și testarea/ condiționarea bateriilor inclusiv activitatea de reciclare; construirea de noi capacități de producție și/sau asamblarea și reciclarea celulelor și/s au panourilor fotovoltaice, cu condiția ca activitatea de reciclare să fie finanțată conform alin.6 din schema de ajutor, care include orice combinație de activități de: producția de polisilicon și plachete, asamblarea celulelor și a modulelor fotovoltaice inclusiv reciclarea panourilor fotovoltaice (sau a elementelor acestora).

Investițiile vor fi finalizate, inclusiv punerea în funcţiune a tuturor capacităților, până la finalul trimestrului IV 2025.

Solicitanții eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou – înființate) și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/ 1990 privind societățile republicată modificările și completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și cu condiția înregistrării la ONRC în România.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 258.700.000 euro.

mg
mg