BARSANA – Pachete umplute cu rumeguș în loc de țigări. Este implicată o polițistă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Dragomireşti a anunțat, weekendul trecut, faptul că efectuează cercetări într-un dosar penal, în care s-au sesizat din oficiu organele poliţiei judiciare, sub aspectul infracţiunii de contrabandă, în legătură cu împrejurările în care o cantitate de ţigări provenind din spaţiul extracomunitar şi nepurtând marcajele prevăzute de legislaţia fiscală română, identificate la data de 26 noiembrie 2022, într-un imobil nelocuit situat pe raza comunei Bârsana, judeţul Maramureş, au fost înlocuite cu pachete pentru ţigarete conţinând resturi vegetale (rumeguş).

„Din materialul de urmărire penală administrat până în prezent rezultă probe că la data de 26 noiembrie 2022, fiind sesizate cu privire la existenţa unei cantităţi de ţigări într-un imobil al cărui proprietar este plecat din ţară, o echipă a Secţiei 5 Poliţie Rurală Ocna Şugatag s-a deplasat la acel imobil, a constatat că într-o anexă erau 5568 pachete de ţigări având inscripţii şi marcaje pe pachet specifice Ucrainei şi Republicii Moldova şi au procedat la ridicarea ţigărilor şi depozitarea acestora la sediul Postului de Poliţie Bârsana.

La data de 5 decembrie 2022, lucrătorul de poliţie care avea în cercetare dosarul penal având ca obiect infracţiunea de contrabandă înregistrat ca urmare a sesizării făcute în condiţiile de mai sus, s-a prezentat la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş – organizată la nivelul Poliţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei pentru a depune ţigările spre păstrare până la soluţionarea cauzei. Cu această ocazie s-au constatat diferenţe de ambalare a pachetelor faţă de momentul când au fost ridicate de la faţa locului, iar un număr de 4081 pachete (din cele 5.568 pachete ridicate) conţineau rumeguş.

 În cauză, constatându-se că pachetele de ţigări au fost înlocuite în perioada în care acestea se aflau depozitate la sediul Postului de Poliţie Bârsana, au fost extinse cercetările, pe lângă infracţiunea de contrabandă şi sub aspectul infracţiunilor de delapidare, sustragere sau distrugere de probe sau înscrisuri, participaţie improprie la fals intelectual, prevăzute de art. 295 Cod penal, art. 275 alin.1 Cod penal, art. 52 alin.2 Cod penal raportat la art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin.1,2 Cod penal. S-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr de 6 suspecţi, iar prin ordonanţele din data de 20 ianuarie 2022, trei dintre aceştia au fost reţinuţi”, arată Parchetul mai sus amintit.

Cercetările în prezent nu sunt finalizate, „însă la acest moment nu pot fi oferite alte informaţii, existând riscul ca furnizarea altor date legate de urmărirea penală să afecteze cursul anchetei”.

Marcel Șerban

dh
dh