BOBOTEAZA. Când se ia Agheasma mare. Beneficiile apei sfințite

Sfințirea Apei se face de Bobotează. O știe toată lumea. Înainte de Bobotează preotul umblă din casă în casă și sfințește casa, acolo unde este primit. La sate, mai ales, oamenii așteaptă preotul cu o lumânare aprinsă. Apa sfințită se ia 10 zile, până în 14 ianuarie. Printre altele, se spune că te apără de deochi. Agheasma Mare curăță omul de păcate, restaurează omul căzut în păcat. Aghiasma mare se spune că că a vindecat credincioșii de boli grave, i-a apărat de rele.
Programul anunțat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului:
Sâmbătă, 6 ianuarie, Botezul Domnului:
08:45-Slujba Utreniei;
09:45-Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur săvârșită de către Preasfințitul Părinte IUSTIN împreună cu soborul părinților slujitori ai Sfintei Catedrale;
12:00-Slujba de Sfințire a Agheasmei celei Mari din ziua praznicului săvârșită de către Preasfințitul Părinte IUSTIN și distribuirea acesteia tuturor credincioșilor prezenți;
17:00-Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia;
Duminică, 7 ianuarie (Duminica după Botezul Domnului- Inceputul propovăduirii Domnului), Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergatorul Domnului:
09:00-Slujba Utreniei;
10:00-Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur;
17:00-Slujba Vecerniei;
Amintim faptul că Agheasma Mare se oficiază la Bobotează, în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în Iordan. Ea se oficiază atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii sfințesc apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte apa pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul. Agheasma mare se ia dimineața, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtășește, după aceasta. Se poate consuma din Ajunul Bobotezei, până la Odovania praznicului. Se poate lua Agheasmă Mare și în situații speciale, la recomandarea duhovnicului”, arată Episcopia Maramureșului.
Troparul Botezului Domnului:
În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie.
FOTO Catedrala Episcopala Sfanta Treime/facebook
Marcel ȘERBAN
dh
dh