BURSA ZVONURILOR. Candidații la Primăria Baia Mare

Să recapitulăm.

Până la această oră, PSD nu are un candidat ferm pentru Primăria Baia Mare. S-au vehiculat mai numele unor potențiali candidați (Mircea Cirț, Crina Chilat, Mircea Dolha…), dar conducerea partidului e încă în căutarea candidatului ideal.

Situația e la fel de incertă în tabăra liberală. S-a vehiculat numele lui Călin Bota, pentru simplul motiv că el este președintele organizației municipale a PNL. În ultimele zile, a apărut scenariul potrivit căruia președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, actualul președinte al Consiliului Județean Maramureș, ar putea fi candidatul pentru Primăria Baia Mare. Știrea a apărut prima dată în presa centrală (curentul.ro), după care s-a rostogolit în presa locală (în publicații cu simpatii liberale!). Contactat telefonic, Ionel Bogdan a refuzat să comenteze această potențială candidatură, fără a infirma zvonul.

De remarcat: e nefiresc ca social democrații să nu aibă o candidatură stabilită până la acestă oră, cum e nefiresc ca liberalii să își sacrifice președintele organizației județene în competiția pentru o primărie. Singura variantă care ar lămuri oarecum situația ar fi o candidatură comună PNL-PSD, stabilită și negociată la nivel central. De ce? Pentru că altfel, șanse mari să câștige Primăria le are Doru Dăncuș (posibil candidat AUR). Or, Baia Mare e totuși municipiul reședință de județ, iar PSD-ul și PNL-ul nu vor suporta umilința de a pierde un bastion așa de important. Și cum cele două partide nu sunt capabile să genereze candidați cu notorietate și carismă într-un timp așa de scurt, iar Baia Mare nu are, prin tradiție, un bazin electoral social-democrat (nu a câștigat niciodată alegerile în acest oraș), singura variantă e… Ionel Bogdan, președintele PNL. Probabil că actualul președinte al CJM nu își dorește să joace rolul Anei lui Manole (sacrificată, pentru ca edificiul să dureze), dar dacă interesele de partid o cer, nu te poți opune.

Restul candidaților nu contează.

Mircea Cirț, fără un partid puternic în săpate, are șanse diminuate. Bogdănel Gavra s-a pierdut pe traseu. Liviu Marian Pop visează să fie din nou parlamentar. Cristian Anghel își face campanie de dragul campaniei, dar nici el nu are o structură de partid în spate (iar vremurile în care independenții câștigau o primărie au cam apus).

GlasulMM
GlasulMM