CAMPANIE. “Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția!”
În cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș s-a alăturat inițiativei DAS Baia Mare „IA ATITUDINE”, în scopul conștientizării pericolelor la care se expun copiii prin ignorarea sfaturilor părinților, încălcarea regulilor și lipsei de empatie.
Astfel, în cortul special amenajat, polițiștii s-au adresat elevilor, tinerilor și copiilor pentru conștientizarea riscurilor asociate consumului de substanțe interzise, comportamentelor violente și ignorării siguranței rutiere.
Cei mai mici s-au bucurat de “magia covorului rutier” din dotarea laboratorului auto de prevenire! Au învățat regulile de bază ale circulației, cum să traverseze strada în siguranță și semnificația principalelor semne de circulație. Prin jocuri și activități creative, aceștia au înțeles importanța respectării regulilor pentru propria lor siguranță.
Celor mai mari, deopotrivă elevi, părinți sau cadre didactice, le-au fost aduse în atenție pericolele consumului de substanțe interzise. Activitățile au constat în discuții libere în cadrul cărora au fost prezentate consecințele legale și de sănătate ale consumului de droguri. De asemenea, au fost împărtășite povești de viață reale, pentru a sublinia impactul negativ al consumului asupra persoanelor afectate.
Nu în ultimul rând a fost prezentată cea mai recentă Campanie a MAI “Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția!”
Prin intermediul acestei campanii se dorește ca elevii să învețe că doar printr-o comunicare non-violentă pot fi rezolvate, în mod pașnic, conflictele. Polițiștii au subliniat faptul că agresivitatea, fie ea verbală sau fizică, poate avea efecte negative pe termen lung atât asupra victimei, cât și asupra agresorului. E important să înțelegem cu toții că VOCEA reprezintă capacitatea unei persoane de a-și exprima gândurile, opiniile, sentimentele sau dorințele, dar și putere – puterea de găsi soluții, de a influența decizii sau de a lua ATITUDINE!
Este important ca fiecare să ne găsim vocea , pentru că astfel ne descoperim pe noi înșine și vom reuși să-i ajutăm și pe ceilalți să-i acceptăm așa cum sunt, fără a-i judeca sau a-i pedepsi!